Schotse Whisky
Deze single malt whisky uit Campbelltown heeft 12 jaar lang gerijpt om zo eindelijk in 2017 gebotteld te worden.
Koop jouw BERRY BROS & RUDD Islay SM 70CL vandaag nog bij Club Whiskey ✔ Scherpe prijzen ✔ Snelle levering ✔ Altijd op voorraad ✔ Klanten beoordelen ons met een 8,9.
Laat je verleiden door de unieke smaak van The Ultimate Ballechin 2011 60% Cask Strength 10 Years Old. Een must-have voor whisky liefhebbers!
Ervaar de rijke en complexe smaken van Glenfarclas 12 Years 70CL, een Schotse single malt whisky die 12 jaar lang gerijpt is in de beste eikenhouten vaten.
De Carn Mor Miltonduff 2015 6Y PX Sherry Hogshead 70cl is een Speyside single malt whisky van 6 jaar oud.
Tomatin Triple Pack Highland 3x 50ml. Een mooi whisky pakket met drie Single Malt Scotch Whisky's: The Tomatin Legacy, Tomatin 12 Year Old en Tomatin 14 Year Old.
Ontdek de Mortlach 12 years + GB (70CL) en proef het unieke karakter in deze whisky van het bijzondere distillaat Mortlach uit het Schotse hart van Speyside.
Een meesterwerk van Aberlour, gerijpt gedurende 17 jaar in first fill sherryvaten. Intense sherry-invloeden en rijke smaken maken dit een must-have voor liefhebbers van complexe whisky's.
Talisker Storm is een krachtige single malt Scotch whisky met rokerige turf, rijke specerijen en een complexe, langdurige afdronk. Geleverd in een luxe giftbox.
Glenfiddich Master's Edition is een premium single malt whisky, met een perfecte balans van fruitige en kruidige smaken. Het biedt een complexe en verfijnde ervaring, ideaal voor de serieuze whiskykenner.
Ardbeg Scorch is een intense, rokerige whisky met krachtige turf- en kruidenaroma’s. De diepe smaken van rokerigheid en specerijen bieden een complexe ervaring voor de liefhebbers van Islay-whisky’s.
Douglas Laing Old Particular Glenburgie 21 Years Old (70cl) is een luxe, gerijpte single malt whisky met rijke tonen van eikenhout, kruiden en gedroogd fruit. Een verfijnde en complexe dram.
Een elegante Speyside whisky, gepresenteerd in een stijlvolle geschenkverpakking. Perfect voor whiskyliefhebbers.
Een verfijnde Speyside whisky, gepresenteerd in een stijlvolle geschenkverpakking. Perfect voor whiskyliefhebbers.
Een iconische Schotse blended whisky met meer dan 30 single malt en grain whisky's, gerijpt gedurende minstens 12 jaar voor een vol en rond smaakprofiel met tonen van rijp fruit, vanille en kruiden. Perfect om puur te genieten.
Een eerbetoon aan verfijning, verpakt in luxe. Perfect als geschenk voor whiskyliefhebbers.
Macallan Oscuro in Giftbox is een uitzonderlijke, luxe whisky met diepe smaken van gedroogd fruit, specerijen en chocolade, gerijpt in zeer oude sherryvaten
Een weelderige whisky met een perfecte balans van vanille, fruitigheid en kruidigheid. Verpakt in een luxe giftbox, ideaal als geschenk voor elke whiskyliefhebber.
De Macallan Gold Double Cask in Giftbox (70CL) is een heerlijke zachte en rijke whisky. De whisky is gerijpt in first en refill sherry vaten. Een heerlijke whisky om te drinken, maar ook een prachtig cadeau.
Glen Talloch Blended malt is een blend van meerdere single malts. Hieronder vallen onder meer de bekende malts als Old Pulteney en Balblair.
The Glenlivet 12 Years is dé grondlegger van het wereldwijde succes van Glenlivet. Het kenmerkende fruitige karakter is te proeven in deze whisky.
Refill Malbec Cask Matured Single Malt Whisky van Springbank. Inhoud 70 cl. De whisky is 10 jaar oud en bevat 52.5% alcohol. Dit betreft een limited edition
De Glendronach 10 jaar oud Forgue is een rijke sherry highland single malt.
Hoe wordt Schotse whisky gemaakt
Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.
Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.
Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.
Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.
Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.
De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.
Whisky uit Schotland kopen
Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!