Schotse Whisky

Peated Malts of Distinction Tasting Collection 4 x 5CL

Een mooie unieke Peated Malts of Distinction Tasting Collection. Wat zit er in het pakket?

€24,99
Springbank 10 Years Old 70CL

Laat je verrassen door deze Springbank whisky. Verschrikkelijk veel kwaliteit voor de prijs!

€94,95
Ardbeg Ardcore 70cl in Giftbox

Ardbeg Ardcore 70cl in gemaakt van geroosterd zwarte mout.

€189,00
Bunnahabhain 18 Year 70CL in Giftbox

Een mooie whisky van Bunnahabhain 18 jaar oud.

€134,95
Glen Scotia Proeverij Double Cask, 15Y & Victoriana 3x 5cl

De Glen Scotia Proeverij is een uniek pakket met drie verschillende Schotse single malt whisky's. Double Cask, 15Y & Victoriana 3x 5cl.

€22,45
Glenfarclas 105 Cask Strength 1LTR

De eerste renditie van deze whisky kwam uit in 1968 en vandaag de dag is de whisky net zo lekker.

€51,00
Glenfarclas 18 Years 1L

Een 1 liter botteling die een perfecte overbrugging is tussen de 15 en 21 year-old Glenfarclas

€77,50
Lagavulin 16 Year Old 70CL

Lagavulin 16 Year is echt Islay-whisky. Met een uitgesproken rokerige en krachtige smaak én zijn leeftijd van 16 jaar is het een zeer karaktervolle whisky met een erg goede prijs-kwaliteit verhouding. De whisky heeft een percentage van 43%.

€92,95
Glenfarclas 21 Year 70CL

Deze Glenfarclas Highland whisky is niet alleen 21 jaar gerijpt, maar het resultaat van 180 jaar aan traditie en ervaring.

€124,95
Glenfiddich 18 years Small Batch Reserve 70CL

Koop jouw Glenfiddich 18 years Small Batch Reserve 70CL vandaag nog bij Club Whiskey ✔ Scherpe prijzen ✔ Snelle levering ✔ Altijd op voorraad ✔ Klanten beoordelen ons met een 8,9

€92,25 €99,95
Glenlivet 18 years

Glenlivet 18 years is een whisky die maar liefst 18 jaar heeft mogen rijpe in Amerikaanse eikenhouten vaten. Hierdoor krijgt hij zijn unieke smaak.

€99,75
Springbank 15 years Single Malt 70CL

Koop jouw Springbank 15 years Single Malt 70CL vandaag nog bij Club Whiskey ✔ Scherpe prijzen ✔ Snelle levering ✔ Altijd op voorraad ✔ Klanten beoordelen ons met een 8,9

€189,95

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!