Schotse Whisky
De Signatory Vintage Mortlach 2012 is een 11 jaar gerijpte single malt whisky met een vol en complex karakter. Verwacht rijke sherrytonen, kruidige hints en een verfijnde afdronk.
Koop jouw Wee Beastie 5 Years warehouse pack 70CL vandaag nog bij Club Whiskey ✔ Scherpe prijzen ✔ Snelle levering ✔ Altijd op voorraad ✔ Klanten beoordelen ons met een 8,9
Ontdek de harmonie van Schotse traditie en innovatie met Kilkerran Heavily Peated Batch 9. Gerijpt in Bourbon en Sherry vaten, biedt deze whisky een rijke, complexe smaak met tonen van tourbe, citrus en meer. Een feest voor je smaakpapillen!
Smokehead Islay Single Malt + GB is een krachtige, rokerige whisky met diepe smaken van turf, vanille en een vleugje zeezout. Een intense dram die de essentie van Islay weerspiegelt.
Ontdek de Mortlach 12 years + GB (70CL) en proef het unieke karakter in deze whisky van het bijzondere distillaat Mortlach uit het Schotse hart van Speyside.
Een kans die je niet mag missen, de derde batch van deze speciale exclusieve 19 jaar oude Ardbeg whisky.
Een weelderige whisky met een perfecte balans van vanille, fruitigheid en kruidigheid. Verpakt in een luxe giftbox, ideaal als geschenk voor elke whiskyliefhebber.
Glenfiddich Select Cask is een zachte, zoete single malt met smaken van eikenhout. Deze whisky, afkomstig uit Schotland is een absolute aanrader voor elke whiskyliefhebber.
Koop jouw Springbank 15 years Single Malt 70CL vandaag nog bij Club Whiskey ✔ Scherpe prijzen ✔ Snelle levering ✔ Altijd op voorraad ✔ Klanten beoordelen ons met een 8,9
Laat je verleiden door de unieke smaak van The Ultimate Ballechin 2011 60% Cask Strength 10 Years Old. Een must-have voor whisky liefhebbers!
The Ultimate heeft onlangs een beperkte oplage Miltonduff whisky uitgebracht op 46% vatsterkte.
Tomatin Triple Pack Highland 3x 50ml. Een mooi whisky pakket met drie Single Malt Scotch Whisky's: The Tomatin Legacy, Tomatin 12 Year Old en Tomatin 14 Year Old.
Ballechin heeft weer een erg mooie 12 years Ballechin SFTC gemaakt die op Oloroso sherry vaten heeft gelegen.
Mooie geschenkset om de verschillende Bunnahabhain te proeven en te ervaren.
Een verfijnde Schotse single malt, gerijpt in zorgvuldig geselecteerde traditionele en sherryvaten gedurende 14 jaar. Vol en rond van smaak, met tonen van rijpe appel, vanille en een hint van kruidig eikenhout. Perfect om puur te genieten.
Glengoyne Balbaina is een premium single malt whisky met complexe smaken van fruit, vanille en eikenhout. Een verfijnde en goed gebalanceerde whisky, ideaal voor de serieuze whiskykenner.
Glengoyne PX Sherry Cask is een rijke en complexe single malt met diepe tonen van gedroogd fruit, kruiden en chocolade. Een elegante whisky met een verfijnde, lange afdronk.
Bunnahabhain Toiteach A Dhà is een rijke, complexe Islay-whisky met rokerige turftonen, een vleugje vanille en eikenhout. Een zachte, maar intens gelaagde ervaring voor liefhebbers van Islay whisky’s.
Een zeldzame, 34 jaar oude geturfde single malt whisky. Intens en complex van smaak, perfect voor whisky liefhebbers die op zoek zijn naar een unieke ervaring.
Glenmorangie Signet heeft een groot contrast van variërende zoetheid met een explosie aan van warme kruiden en mokka.
Na 14 jaar rijpen in Amerikaans eikenhouten vaten is de Balvenie Caribbean Cask nu hier voor jou om te proeven!
Hoe wordt Schotse whisky gemaakt
Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.
Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.
Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.
Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.
Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.
De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.
Whisky uit Schotland kopen
Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!