Schotse Whisky

Kilkerran 12 Years Old 70CL - Bottled 2017

Deze single malt whisky uit Campbelltown heeft 12 jaar lang gerijpt om zo eindelijk in 2017 gebotteld te worden.

€52,95
Auchentoshan 12 Years old in Giftbox 70CL

Auchentoshan 12 Years old in Giftbox 70CL is triple gedistilleerd en vervolgens twaalf jaar gerijpt heeft.

€39,95
Royal Brackla 12 Years Old Sherry Cask Finish Oloroso

Ontdek de harmonie van smaken in Royal Brackla Sherry Cask Oloroso. Deze whisky is een tijdloze klassieker die je whiskycollectie naar een hoger niveau tilt.

€55,95
GlenDronach 12 years Original In Giftpack met glas

Mooie GlenDronach whisky geschenkverpakking. Een 12-jarige whisky (70CL) gerijpt op sherryvaten, inclusief proefglas.

€54,50
Glenfiddich 12 Years Single Malt 70CL

Glenfiddich is 's werelds meest bekroonde Single Malt Whisky. Deze whisky is minimaal 12 jaar gerijpt in vaten van Amerikaans Eiken

€41,95
Cragganmore 12 Years Speyside Single Malt 70CL

Laat je zintuigen prikkelen door de rijke smaken van Cragganmore 12 jaar Speyside Single Malt. Elke slok neemt je mee op reis door de schilderachtige Schotse hooglanden met zijn unieke mix van zoete, rokerige en bloemige tonen.

€39,99
Macallan 12 years triple cask in giftbox

Een weelderige whisky met een perfecte balans van vanille, fruitigheid en kruidigheid. Verpakt in een luxe giftbox, ideaal als geschenk voor elke whiskyliefhebber.

€97,95
Glenfiddich 12 Years Triple Oak Single Malt Scotch Whisky

deze heerlijke 12 Years Triple Oak Single Malt Scotch Whisky In Giftbox is een mooie whisky voor in je kast, om als gewaardeerde geschenk weg te geven.

€47,95
Aberlour 12Y Double Cask 70CL Zonder Giftbox

De Aberlour Double Cask 70CL zonder giftbox is echt een top whisky! Deze heerlijke drank heeft namelijk 12 jaar op traditionele eikenhouten en sherry vaten mogen rijpen.

€48,95
Ballechin 12y. 2010 Straight From The Cask Bourbon 50CL

De Ballechin Bourbon is een whisky van 12 jaar oud en komt uit 2010. Deze whisky is het relatiegeschenk om te geven aan een whisky liefhebber.

€76,95

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!