Schotse Whisky

Mortlach 12 Years + GB

Ontdek de Mortlach 12 years + GB (70CL) en proef het unieke karakter in deze whisky van het bijzondere distillaat Mortlach uit het Schotse hart van Speyside.

€67,95
Tamdhu 12 Years + Gb

Mond vullende zijdezachtheid, banaan, moutkoekjes en klassieke diepte van sherry eiken.

€44,50
Glenfarclas 12 Years 70CL

Ervaar de rijke en complexe smaken van Glenfarclas 12 Years 70CL, een Schotse single malt whisky die 12 jaar lang gerijpt is in de beste eikenhouten vaten.

€49,99
Old Pulteney 12 Years 70cl in Giftbox

De Old Pulteney 12 Years 70cl in Giftbox is een Single Malt Scotch Whisky die 12 jaar gerijpt is in luchtdroge met de hand geselecteerde ex-bourbonvaten.

€33,95
Glenmorangie 12 Years Accord in Giftbox

Een harmonieuze blend van vakmanschap en genot, gepresenteerd in een prachtige giftbox. Perfect om te delen of persoonlijk van te genieten.

€64,95
Aberlour 12 Years Double Cask

Een rijke en complexe single malt, gerijpt in zorgvuldig geselecteerde traditionele en sherryvaten gedurende 12 jaar. Perfect gebalanceerd met tonen van vanille, honing en gedroogd fruit. Een waar genot om puur te proeven.

€47,95
Glenlivet 12 Years Double Oak + 2 Glasses

Een van de bekendste whisky's ter wereld, Glenlivet 12 Years wordt nu verpakt in een stijlvolle giftbox met twee glazen.

€43,95
Glenlivet 12 Years First Fill

Glenlivet 12 Years First Fill is een gelimiteerde oplage. Deze whisky is gerijpt op first-fill bourbonvaten waardoor deze heerlijk romige en kruidige invloeden krijgt.

€44,95
Glenlivet 12 Years Illicit Still

The Glenlivet 12 Years Illicit Still is een limited edition whisky die twaalf jaar heeft mogen rijpen. Hierdoor krijgt deze zijn fruitige, zoete notities.

€46,95
Highland Park 12 Years in Giftbox

Highland Park 12 jaar is een Schotse single malt whisky van de beroemde Highland Park-distilleerderij op de Orkney-eilanden.

€39,95
Aberlour 12 Years Non Chill-Filtered

Een ambachtelijke single malt gerijpt gedurende 12 jaar, met een rijk en complex smaakprofiel. Niet koud gefilterd voor maximale smaakintensiteit. Perfect om puur te genieten.

€45,95

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!