Schotse Whisky

Glenmorangie The Original 70CL - 10 Years Old

Deze whisky is de originele expressie van Glenmorangie. Ervaar de rijke smaak van deze geadoreerde whisky.

€37,95 €44,95
Glenfarclas 105 Cask Strength 1LTR

De eerste renditie van deze whisky kwam uit in 1968 en vandaag de dag is de whisky net zo lekker.

€54,95
Kilkerran 12 Years Old 70CL - Bottled 2017

Deze single malt whisky uit Campbelltown heeft 12 jaar lang gerijpt om zo eindelijk in 2017 gebotteld te worden.

€52,95
Ardbeg Uigeadail 70CL

In 2009 uitgeroepen tot World Whisky of the Year, kan je niet snel de fout in gaan met deze whisky!

€82,95
Cosa Nostra Tommy Gun Whisky + giftbox 70 CL

Op zoek naar een leuk geschenk? Neem dan deze Tommy Gun gevuld met whisky!

€72,95
Glenmorangie Spios Private Edition No.9 - 70CL

Diep in de Schootse Hooglanden is dit meesterwerk gecreëerd, een heerlijke whisky die niet teleur zal stellen.

€86,95
Glenmorangie The Astar 70CL

Glenmorangie The Astar is een gelimiteerde whisky en het heeft lang geduurd, maar eindelijk is de 2017 bottled editie verkrijgbaar!

€99,95
Aberlour Casg Annamh Batch 5 70CL

Gerijpt in drie verschillende vaten zorgen voor de rijke smaak van deze whisky

€59,90
GlenDronach 21 years Parliament 70CL

Een fruitige intensiteit maakt deze whisky zeer plezant om te drinken.

€219,95
GlenDronach Peated 70CL

Altijd al eens Glendronach met een twist willen proeven? Dan is deze geturfde editie de ideale keuze!

€59,95
Longrow Single Malt 18 Years 70CL Limited Edition

Limited Edition Longrow single malt whisky gerijpt voor 18 jaar.

€184,95

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!