Schotse Whisky

Old Pulteney Fudge in blik 250gr

Old Pulteney Fudge in blik 250gr

€9,95
Laphroaig Fudge in blik 250gr

Laphroaig Fudge in blik 250gr

€9,95
Glengoyne Fudge in blik 250gr

Glengoyne Fudge in blik 250gr

€9,95
Glenfarclas Fudge in blik 250gr

Glenfarclas Fudge in blik 250gr

€9,95
Edradour Whisky Fudge in blik 250 gram

Bestel heerlijke handgemaakte fudge van de distilleerderij Edradour. De fudge zit verpakt in een stijlvol en authentiek blik met daarop een afbeelding van Edradour. Het blik bevat maar liefst 250 gram aan lekkernij.

€9,95
Glen Talloch 8 Years Blended Malt

Glen Talloch Blended malt is een blend van meerdere single malts. Hieronder vallen onder meer de bekende malts als Old Pulteney en Balblair.

€19,95
Tasting Box Whisky Starters 4x25ml

Met deze Tasting Box Whisky Starters proeverij ontdek je vier verschillende soorten whisky's en kom je erachter welke jouw favoriet is.

€20,95
Glen Scotia Double Cask Single Malt 20cl met glas

Glen Scotia Double Cask Single Malt 20cl met een mooi proefglas, ideaal om cadeau te geven.

€21,95
Glen Scotia Proeverij Double Cask, 15Y & Victoriana 3x 5cl

De Glen Scotia Proeverij is een uniek pakket met drie verschillende Schotse single malt whisky's. Double Cask, 15Y & Victoriana 3x 5cl.

€22,45
Tasting Box Whisky Scotland Malts 4x25ml

Ontdek vier nieuwe soorten Schotse whisky met deze Tasting Box Whisky Schotland Malts, bestaande uit 4 flesjes van 25 ml.

€23,50
Smokehead Islay Singel Malt set van 3 x 5cl

Een mooi whisky pakket met 3 verschillende Schotse single malt whisky's van het merk Smokehead. Perfect om cadeau te doen of om zelf van te genieten!

€24,95

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!