Schotse Whisky

Springbank 25 Years (2022) Limited Edition

Er bestaan maar een paar flessen van deze whisky. Wees één van de gelukkigen en koop deze hele speciale fles die in 2022 gebotteld is!

€1.399,00
Springbank 18 Years 70CL

Een 18 jaar gerijpte single malt met de kenmerkende turf smaak die je van Springbank mag verwachten.

€369,00
Glenfarclas 21 Year 70CL

Deze Glenfarclas Highland whisky is niet alleen 21 jaar gerijpt, maar het resultaat van 180 jaar aan traditie en ervaring.

€124,95
Glenfarclas 18 Years 1L

Een 1 liter botteling die een perfecte overbrugging is tussen de 15 en 21 year-old Glenfarclas

€77,50
Glenfarclas 17 Years 70CL

17 jaar lang gerijpt voor jouw genot.

€66,00
Springbank 10 Year Local Barley 70CL

Een Springbank die net wat anders smaakt dan andere Springbank Whisky's door het gebruik van lokale Barley.

€369,00
GlenDronach 8 Years The Hielan 70CL

Ook wel bekend als de Hielan, is dit de kortst gerijpte whisky, maar dat maakt hem zeker niet minder lekker!

€36,99
GlenDronach 10 Years Forgue 1L

De Glendronach 10 jaar oud Forgue is een rijke sherry highland single malt.

€68,95
Glengoyne 15 Years 70CL

Ontdek de complexe diepte en frisse tropische tonen van deze Highland single malt scotsch whisky van Glengoyne!

€54,95
Mortlach 14 Years 70CL Alexander's Way

Middels het gebruik van een complex distillatieproces wordt het unieke en rijke karakter van Mortlach gemaakt.

€73,95
Ardbeg BlaaacK 70CL The Ultimate LIMITED EDITION

Tussen de witgewassen muren van Islay staat een zwart schaap, Ardbeg. Deze whisky springt eruit als viering van het 20e jubileum van het Ardbeg commitee.

€354,99
Glen Scotia 18 years - 70CL

Een heerlijke whisky met de tonen van de zee en diverse specerijen.

€139,95

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!