Schotse Whisky

Tullibardine Tasting collection 4x50ML

De Tullibardine Tasting Collection is echt een topcadeau voor elke whiskyliefhebber. Dit pakket bevat 4 flesjes van 50ML elk, gevuld met amberkleurige whisky uit de Schotse hooglanden.

€29,95
Signatory Vintage Ardmore 2010 70CL 11Y

De Signatory Vintage Ardmore 2010 70CL 11Y is een Schotse whisky. Deze single malt whisky heeft 11 jaar gerijpt. Dit heeft die gedaan vanaf 2010. 

€49,95
Signatory Vintage Caol Ila 2010 70CL 12Y

De Signatory Vintage Caol Ila 2010 70CL 12Y is de whisky voor liefhebbers. Deze single malt whisky uit Schtoland heeft een alcoholpercentage van 57%.

€119,95
Signatory Vintage Glenallachie 2009 70CL 13Y

De Signatory Vintage Glenallachie 2009 70CL is een geweldige whisky om een keer te proberen. Deze single malt whisky uit Schotland heeft 13 jaar gerijpt.

€119,95
Signatory Vintage Pulteney 2008 70CL 13Y

De Signatory Vintage Pulteney 2008 70CL 13Y is niet alleen een geweldige whisky om te proeven, maar het is ook een fantastisch cadeau voor whisky liefhebbers.

€119,95
Signatory Vintage Staoisha 2014 70CL 8Y

De Signatory Vintage Bunnahabhain Staoisha 2014 is een single malt whisky uit Schotland, geproduceerd door de Bunnahabhain-distilleerderij op het eiland Islay.

€49,95
Signatory Vintage Linkwood 2013 70CL 9Y

De single malt whisky van de Highland-distilleerderij Linkwood heeft over het algemeen een goede beoordeling.

€39,95
Signatory Vintage Whitlaw 2013 70CL 9Y

De Whitlaw is een van de laatste bottelingen die wordt geleverd in de begeerde koperen blikken van Signatory, omdat deze serie wordt stopgezet.

€39,95
Signatory Vintage Ardmore 2010 70CL 12Y

Deze Ardmore van Signatory Vintage is een speciale Single Malt-whisky die behoort tot de Signatory Vintage Series. Deze serie staat bekend om het vinden van unieke en zeldzame whisky's, soms zelfs van gesloten distilleerderijen.

€49,95
Signatory Vintage Edradour 2012 70CL 10Y

Ben je op zoek naar een kwalitatief goede single malt uit de Schotse hooglanden? Dan is de Signatory Vintage Edradour uit 2012 wellicht iets voor jou!

€69,95
Johnnie Walker Black 70CL + Johnnie Walker Gold & Double Black 5CL

De Johnnie Walker Black 70CL is een uitstekende blended whisky die zich onderscheidt door zijn uitgebalanceerde smaak

€32,95

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!