Whisky kopen? Waar dien je op te letten?

Whisky kopen? Waar dien je op te letten?

Voordat je online een whisky bestelt is het goed om jezelf in te lezen over de verschillende whisky’s die je aan het bekijken bent. Uiteraard is de prijs belangrijk, maar binnen prijscategorieën zitten grote verschillen. Daar komt de smaak namelijk om de hoek kijken. Niet alleen de prijs of de smaak zijn belangrijk, maar ook de reden van aanschaf. Wij bespreken in dit artikel de zaken waar je op moet letten wanneer je online whisky besteld.

Let op de smaak

Het gezegde luidt: ‘’smaken verschillen’’; dat is bij whisky niet anders. Over het algemeen zijn er drie types whisky te benoemen, namelijk: Schots (rokerig), Iers (fruitig) en Amerikaans (zacht). Door het gebruikte hout voor de Schotse whisky krijgt deze vaak een wat zwaardere smaak. Tijdens het branden van de moutkorrels wordt namelijk turf gebruikt, dit geeft de rookgeur en dus ook -smaak mee aan de whisky. Bij de Ierse en Amerikaanse whisky-varianten wordt er zelden gebruik gemaakt van turf. De Amerikaanse whisky wordt bewaard in Amerikaans eikenhout, dit geeft de over het algemeen wat zachtere smaak aan dit type whisky. Het graan dat gebruikt wordt bij Ierse whisky’s wordt gedroogd in ovens waar steenkool wordt gebruikt als brandstof. Door deze verschillende type van whisky maken ontstaan allerlei verschillende smaken en -varianten. Probeer dus eerst de verschillende typen uit voordat je een wat duurdere whisky koopt van een bepaald type smaak.

 

Type whisky per gebeurtenis

Whisky wordt door veel mensen wereldwijd gedronken. Het aanschaffen van whisky heeft verschillende redenen. De een geniet op z’n tijd van een glas whisky onder het mom van een goed boek of film. De ander koopt whisky omdat hij of zij het lekker vindt om dit te mixen met een frisdrank. Als jij een liefhebber bent van whisky en op z’n tijd geniet van een goed glas whisky, dan kan je kiezen voor een wat duurdere whisky. Voordat je een slok neemt ruik je aan de whisky. De betere whisky wordt dan ook aangeraden om uit een tulpvormig glas te drinken. Op deze wijze blijven de geuren intact en kan je de whisky walsen door het glas.

 

Voor het aanschaffen van Whisky voor een feest of een ander evenement is het aan te raden om een wat goedkopere whisky aan te schaffen. Op dit soort feestjes gaat het vaak meer om het effect van de drank dan de smaak en/of beleving. Het is daarom zonde om een dure fles whisky te kopen, zeker als de whisky wordt gebruikt in een mixdrankje. Whisky-cola is hier het een van de bekendste voorbeelden van. Jack Daniels of Four Roses zijn de whisky’s die over het algemeen de voorkeur krijgen.

 

De prijs van whisky

Tot slot moet je ook letten op de prijs die je betaald voor de whisky. Het hoeft niet zo te zijn dat de duurste whisky ook meteen de beste is. Een whisky kan een beperkte oplage hebben of unieke eigenschappen bevatten. Het jaar van destillatie is ook van invloed op de whisky. Het is belangrijk dat je, zoals eerder al vernoemd, een bepaalde smaak en dus voorkeur ontwikkelt naar whisky. Als jouw voorkeur uitgaat naar een rokerige Schotse whisky, dan is een Amerikaanse whisky van €400,- geen verstandige keuze. Let tot slot ook op de prijs van verschillende aanbieders. De bekendste whiskyverkopers bieden niet altijd de voordeligste prijs. Zoek dus goed naar de beste aanbieder, maar houdt ook in het achterhoofd of deze valide is. Het zou uitermate zonde zijn als je whisky denkt te hebben gekocht terwijl dit een oplichting betreft. Een prijs die te mooi om waar te zijn lijkt is vaak ook te mooi om waar te zijn.

 

Samenvattend

Na het lezen van dit artikel heb je een aantal dingen gelezen waar je op dient te letten bij het online bestellen van whisky. Deze zijn als volgt samen te vatten:

 

  • • Ontdek jouw smaak. Smaken verschillen dus koop niet meteen een dure fles als je jouw smaak nog niet hebt ontdekt.
  • • Koop een whisky naar aanleiding van de gebeurtenis. Koop geen dure whisky als deze waarschijnlijk naar een mixdrankje wordt omgetoverd.
  • • De prijs van whisky is belangrijk. Er zijn verschillen tussen aanbieders. Wanneer een prijs te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit waarschijnlijk ook zo.

 

Na het lezen van dit artikel weet jij waar je op moet letten als je een whisky online besteld. Neem een kijkje op onze website of lees een van onze andere artikelen over whisky!

 

Geniet maar drink met mate! Nix onder 18 jaar.