Hoe kies je een goede whisky? 3 stappen

  • Geplaatst op
Hoe kies je een goede whisky? 3 stappen

Ben jij van plan om een whisky te kopen? Dan gaat dit artikel jou daarbij helpen! Je weet niet waar je moet beginnen. Je begint je zoektocht op het internet en raadpleegt verschillende bronnen. Ik ga jou in drie stappen uitleggen hoe je dit proces kan doorlopen en in het vervolg meteen de goede whisky te kiezen! Belangrijk om te weten is dat smaken verschillen, zo ook bij whisky.

1. Doe onderzoek naar goede whisky’s

Voor het kiezen van een goede whisky zijn er veel verschillende bronnen die je kan raadplegen. Houd altijd rekening met het feit dat het hier gaat om de voorkeuren van mensen. Bij blogs of YouTube-kanalen kan spraken zijn van paid advertising. Ofwel dat bedrijven een betaling doen aan de schrijver of tester betalen om de naamsbekendheid te doen vergroten. Neem deze bronnen dan ook niet al te serieus.

 

Tests

Zo zijn er ieder jaar weer tests waarbij de beste whisky’s worden gekozen. Er zijn ook hier weer verschillende tests in. Zo zijn er tests voor de whisky’s van alle prijzen tot tests met een beperkte prijs. Afhankelijk van het budget kan je hier dus conclusies uit halen. Zo is een van de bekendste tests in de wereld de World Whiskies Awards. Meer dan tien verschillende categorieën zijn bij deze awards opgesteld waaronder de categorieën best blended en best single malt.

 

Blogs

Net als je dit blog lees zijn er ook blogs beschikbaar waar goede whisky’s worden besproken. Het kan hier om persoonlijke tests gaan of het bespreken van de persoonlijke ervaringen die de schrijver heeft met verschillende whisky’s.

 

YouTube

Op YouTube zijn meer dan genoeg kanalen en filmpjes te vinden waarin mensen hun ervaringen en kijk delen wat betreft whisky’s. Er zijn veel liefhebbers van deze drank in de wereld, die maar al te graag vertellen wat ze ervan vinden. Houd rekening met paid advertising. Als je een kanaal vindt waarbij je merkt dat de eigenaar(s) een passie hebben voor whisky, dan zal de informatie meer betrouwbaar zijn.

 

Recensies / forums

Bij de verkoop van whisky’s op webshops zijn vaak recensies te vinden onderaan de productpagina. Dit kan een indicatie geven van de ervaring van de klant. Naast deze recensies zijn er verschillende forums op het internet waar whisky liefhebbers samen komen en praten of discussiëren of whisky’s.

 

2. Zelf testen van verschillende soorten whisky

Nadat je op het internet onderzoek heb gedaan naar verschillende soorten whisky’s heb je waarschijnlijk je keuze kunnen maken. Eenmaal thuis is het echter jouw beurt om de door jou gekozen whisky te testen. Misschien heb je meerdere whisky’s gekocht voor de afwisseling en wil je ze tegelijkertijd testen. Een aanrader is om te kiezen voor single malt en blended whisky’s. Op deze wijze kan jij verschillende waarnemen en een voorkeur ontwikkelen.

 

Voor het zelf testen van de whisky is het belangrijk om het juiste glas te nemen. Een veelgebruikt glas is het glas met de cilindervorm. Voor het drinken en dus testen van een whisky wordt daarentegen aangeraden om een tulpvormig glas te gebruiken. Bij dit type glas blijft de geur van de whisky namelijk langer aanwezig, een belangrijk onderdeel van het proeven van een whisky.

 

3. Jouw eigen smaak ontwikkelen

Nadat je meerdere whisky’s heb getest, van single malt tot blended, ben je in staat een eigen smaak te ontwikkelen. Nadat je een eigen smaak en dus voorkeur hebt ontwikkeld is het een heel stuk makkelijker om in het vervolg een goede whisky te kiezen. De duurste whisky hoeft niet perse de beste te zijn. Zo is uit een test van Jim Murray naar voren gekomen dat de whisky van de supermarktketen Lidl een score behaalde van 95,5/100 en tot beste werd verkozen. Deze prijswinnende whisky wordt echter alleen in Engeland in Duitsland verkocht.

 

Samenvattend

Om dit artikel samen te vatten zijn een aantal punten te benoemen

 

  • • Er zijn op het internet veel bronnen te raadplegen
  • • Test zelf een aantal whisky’s om erachter te komen of de recensies kloppen
  • • Ontwikkel je eigen smaak om in het vervolg makkelijker te kunnen kiezen

 

Na het lezen van dit artikel heb je meer informatie over het kiezen van een goede whisky. Neem snel een kijkje in ons assortiment aan whisky’s en maak jouw keuze! Drink verantwoord. NIX18.