Schotse Whisky

Isle of Jura 10 Years 70CL + 2 Glasses
Isle of Jura 10 Years 70CL + 2 Glasses Whisky is een heerlijke single malt whisky van het merk Jura....
€33,95
Toevoegen aan winkelwagen

Ballechin 12y. 2010 Straight From The Cask Bourbon 50CL
De Ballechin Bourbon is een whisky van 12 jaar oud en komt uit 2010. Deze whisky is het relatiegesch...
€76,95
Toevoegen aan winkelwagen

Tasting Box Whisky Starters 4x25ml
Met deze Tasting Box Whisky Starters proeverij ontdek je vier verschillende soorten whisky's en kom ...
€20,95
Toevoegen aan winkelwagen

Tasting Box Whisky Scotland Malts 4x25ml
Ontdek vier nieuwe soorten Schotse whisky met deze Tasting Box Whisky Schotland Malts, bestaande uit...
€23,50
Toevoegen aan winkelwagen

Longrow 23 Years Old Single Cask Limited Release 70CL
Longrow 23 Years Old: Verfijnd meesterwerk gerijpt op rumvat...
€699,00
Toevoegen aan winkelwagen

Hazelburn 21 Years Old Limited Release 70CL
Hazelburn 21 Years Old Limited Release 70CL online bestellen? ✅Voor 16:00 uur besteld, vandaag ver...
€449,00
Toevoegen aan winkelwagen

Hazelburn 15 Years Oloroso Cask Matured 70CL
Hazelburn 15 Years Oloroso Cask Matured 70CL online bestellen? ✅Voor 16:00 uur besteld, vandaag ve...
€199,99
Toevoegen aan winkelwagen

The Ultimate Miltonduff 2009 12 Years 70CL
The Ultimate heeft onlangs een beperkte oplage Miltonduff whisky uitgebracht op 46% vatsterkte....
€46,99
Toevoegen aan winkelwagen

The Ultimate Caol Ila 2015 7 Years 70CL
The Ultimate collection van Van Wees staat bekend om hun unieke selectie van single malt whisky's va...
€48,99
Toevoegen aan winkelwagen

Gordon & Macphail Bunnahabhain 11 Years Discovery 70CL
Gordon & Macphail Bunnahabhain 11 Years Discovery 70CL is een prachtige, licht gouden single malt wh...
€57,95
Toevoegen aan winkelwagen

Smokehead Islay Singel Malt set van 3 x 5cl
Een mooi whisky pakket met 3 verschillende Schotse single malt whisky's van het merk Smokehead. Perf...
€24,95
Toevoegen aan winkelwagen

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!