Schotse Whisky

Longrow Single Malt 18 Years 70CL Limited Edition

Limited Edition Longrow single malt whisky gerijpt voor 18 jaar.

€184,95
Springbank Local Barley 11Y 70CL

De Springbank Old Local Barley 11Y 70CL is een single malt Schotse whisky en is gedistilleerd uit gerst die geteeld is op het Kintyre schiereiland, slechts enkele kilometers verwijderd van Springbank.

€325,00
Isle of Jura 18Y Red Wine Cask 70CL

De Isle of Jura 18Y Red Wine Cask is een whisky die maar liefst 18 jaar heeft gerijpt op voormalige rode wijnvaten.

€95,95
Carn Mor Mortlach 2008 Moscatel Finish 14Y 70cl

Carn Mor Mortlach 2008 Moscatel Finish 14Y 70cl

€99,95 €109,95
A.D. Rattray Tomintoul 1999 15Y Cask Collection

De A.D. Rattray Tomintoul 15Y Cask Collection is een single cask botteling van Tomintoul single malt Scotch whisky, gepresenteerd als onderdeel van A.D. Rattray's Cask Collection.

€138,95
Ardbeg Ardcore 70cl in Giftbox

Ardbeg Ardcore 70cl in gemaakt van geroosterd zwarte mout.

€219,00
Bunnahabhain Tasting set 3x 20cl

Mooie geschenkset om de verschillende Bunnahabhain te proeven en te ervaren.

€59,95
Macallan 18 years double cask

Een weelderige whisky van 18 jaar oud, gerijpt in Europese en Amerikaanse eikenhouten vaten voor een unieke smaakervaring. Luxueus genot, perfect voor speciale momenten.

€271,95
Glenlivet 12 Years First Fill

Glenlivet 12 Years First Fill is een gelimiteerde oplage. Deze whisky is gerijpt op first-fill bourbonvaten waardoor deze heerlijk romige en kruidige invloeden krijgt.

€44,95
Glenlivet 15 Years French Oak

Glenlivet 15 Years French Oak heeft mogen rijpen op vaten van Frans eikenhout die zorgt voor de unieke smaak van deze goudachtige amberkleurige whisky.

€59,95
Ardbeg BlaaacK 70CL The Ultimate LIMITED EDITION

Tussen de witgewassen muren van Islay staat een zwart schaap, Ardbeg. Deze whisky springt eruit als viering van het 20e jubileum van het Ardbeg commitee.

€354,99
Bunnahabhain 12 Year 70CL in Giftbox

Gerijpt in Sherry, Bourbon en Whisky vaten is deze whisky een huwelijk tussen vele heerlijke smaken die je ooit in je leven geproefd moet hebben!

€49,95

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!