Schotse Whisky

Aberlour 12 Years Double Cask
Een rijke en complexe single malt, gerijpt in zorgvuldig geselecteerde traditionele en sherryvaten g...
€47,95
Toevoegen aan winkelwagen

Glenfiddich 15 Years Distillery Edition
Glenfiddich 15 years distillery edition (70 cl) is een cask strength whisky, geleverd in een giftbox...
€69,95
Toevoegen aan winkelwagen

Glenlivet 25 Years XXV
Glenlivet 25 Years XXV heeft ondanks de 25 jarige rijping op zeldzame sherry vaten, het unieke karak...
€309,95
Toevoegen aan winkelwagen

Monkey Shoulder 1 liter
Deze blended whisky bestaat uit 3 verschillende soorten whisky. De smaakt bestaat uit frisse en mout...
€43,95
Toevoegen aan winkelwagen

Bunnahabhain 12 Year 70CL in Giftbox
Gerijpt in Sherry, Bourbon en Whisky vaten is deze whisky een huwelijk tussen vele heerlijke smaken ...
€49,95
Toevoegen aan winkelwagen

Lagavulin 16 Year Old 70CL
Lagavulin 16 Year is echt Islay-whisky. Met een uitgesproken rokerige en krachtige smaak én zijn le...
€104,95
Toevoegen aan winkelwagen

GlenDronach 21 years Parliament 70CL
Een fruitige intensiteit maakt deze whisky zeer plezant om te drinken....
€219,95
Toevoegen aan winkelwagen

Ardbeg Uigeadail 70CL
In 2009 uitgeroepen tot World Whisky of the Year, kan je niet snel de fout in gaan met deze whisky!...
€82,95
Toevoegen aan winkelwagen

Kilkerran Heavily Peated Batch 9
Ontdek de harmonie van Schotse traditie en innovatie met Kilkerran Heavily Peated Batch 9. Gerijpt i...
€63,95
Toevoegen aan winkelwagen

The Ultimate Ballechin 2011 Cask Strength 10 Years Old
Laat je verleiden door de unieke smaak van The Ultimate Ballechin 2011 60% Cask Strength 10 Years Ol...
€82,95
Toevoegen aan winkelwagen

Kilkerran 16 Years Old 70CL - Bottled 2023
Deze single malt whisky uit Campbelltown heeft 16 jaar lang gerijpt om zo eindelijk in 2023 gebottel...
€149,50
Toevoegen aan winkelwagen

Ardbeg Heavy Vapours - limited edition 2023
Deze limited edition Ardbeg whisky is ontworpen voor de ARDBEG day op 3 juni 2023. Dit is een uniek...
€149,00
Toevoegen aan winkelwagen

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!