Schotse Whisky
Een meesterwerk van Aberlour, gerijpt gedurende 17 jaar in first fill sherryvaten. Intense sherry-invloeden en rijke smaken maken dit een must-have voor liefhebbers van complexe whisky's.
Deze speciale Glengoyne Cask Strength is een krachtige, onversneden whisky met rijke smaken van fruit, kruiden en eikenhout. Een intense en robuuste whisky voor de serieuze liefhebber van pure smaken.
Spencerfield Spirit Pig's Nose Blended Scotch Whisky (70cl) is een soepele, toegankelijke blended whisky met tonen van fruit, vanille en een lichte rokerigheid. Perfect voor dagelijks genieten en in cocktails.
Een iconische Schotse blended whisky met meer dan 30 single malt en grain whisky's, gerijpt gedurende minstens 12 jaar voor een vol en rond smaakprofiel met tonen van rijp fruit, vanille en kruiden. Perfect om puur te genieten.
Verwen jezelf of een geliefde met de exclusieve Macallan Quest whisky, compleet met een elegante giftbox. Geniet van een harmonieuze mix van gedroogd fruit, vanille en subtiele kruiden in deze betoverende single malt. Perfect voor speciale momenten.
Glen Talloch Blended malt is een blend van meerdere single malts. Hieronder vallen onder meer de bekende malts als Old Pulteney en Balblair.
Glenfiddich 21 Years Reserva is een 21 jaar lang gerijpte Single Malt, en een van de populairste ter wereld. Deze Speyside whisky heeft een hele unieke 'finishing touch'.
Een Springbank die net wat anders smaakt dan andere Springbank Whisky's door het gebruik van lokale Barley.
Monkey Shoulder is een blended malt whisky, samengesteld uit drie single malts afkomstig van de Speyside-distilleerderijen Glenfiddich, Balvenie en Kininvie. Deze combinatie resulteert in een zachte en veelzijdige whisky die zowel puur als in cocktails ge
Caol Ila 18 Years Old is een verfijnde Islay single malt met een perfect gebalanceerde combinatie van zachte turfrook, zeezout en zoete vanilletonen. Een complexe en elegante whisky met een lange, rokerige afdronk.
Altijd al eens Glendronach met een twist willen proeven? Dan is deze geturfde editie de ideale keuze!
Koop jouw Springbank 15 years Single Malt 70CL vandaag nog bij Club Whiskey ✔ Scherpe prijzen ✔ Snelle levering ✔ Altijd op voorraad ✔ Klanten beoordelen ons met een 8,9
Hoe wordt Schotse whisky gemaakt
Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.
Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.
Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.
Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.
Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.
De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.
Whisky uit Schotland kopen
Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!