Hoe komt whisky aan zijn kleur? Waarom is whisky vaak bruin?

  • Geplaatst op
Hoe komt whisky aan zijn kleur? Waarom is whisky vaak bruin?

Veel whisky's hebben een bruinachtige kleur. Whiskyliefhebbers hechten veel waarde aan de geur en natuurlijk de smaak van whisky. Maar ook de kleur wordt goed in de gaten gehouden.

Weet jij waar de kleur van whisky nu eigenlijk vandaan komt? Wij hebben het voor je uitgezocht. In dit
artikel lees je meer over waar de bruine klaar van whisky vandaan komt.

 

Herken en benoem de kleur van whisky

Als je naar de verschillende kleuren van whisky kijkt is het erg opvallend dat het voornamelijk gaat
om een gouden roestige amberkleur. Wij hebben een tabel voor je maakt zodat je
het kleurverloop van verschillende whisky’s heel duidelijk kunt onderscheiden. Het meest opvallende
aan deze tabel is dat de meest voorkomende whisky’s goudbruin van kleur zijn maar toch net een
ander tintje hebben. Kijk eens naar de whisky's die jij thuis in de kast heb staan en vergelijk ze met deze tabel. Wat is de kleur van jouw favoriete whisky?

 

whisky kleuren

 

Hoe ontstaan de whisky kleuren?

Voordat je whisky gaat proeven is het dus belangrijk om te kijken naar de kleur van de whisky. Je kunt whisky's onderscheiden op diverse aspecten, de kleur is daar één van. De kleur van een whisky is ook best ingewikkeld. De volgende vijf onderdelen hebben invloed op de kleur van whisky:

 

1. Het rijpingsproces

Hoe langer whisky in een vat zit, hoe meer de kleur van de whisky wijzigt. De kleur kan dus heel veel zeggen over de leeftijd van de whisky. Hoe donkerder de whisky in jouw glas, hoe langer deze in een vat heeft gelegen. Pas wel op. Er zijn ook whisky's die worden bijgekleurd. Wanneer een fles niet is bijgekleurd zetten producenten dit er in veel gevallen ook op, niet altijd. Je kunt op de fles zoeken naar termen als 'non-coloured'. Goede single malt whisky's worden eigenlijk nooit bijgekleurd. MAar het kan geen kwaad het te controleren.

 

2. Het hout van de vaten beïnvloed de kleur

Whisky’s worden dus donkerder naarmate ze langer worden gerijpt in de vaten. Maar ook het hout zelf heeft invloed. De kleur wordt onttrokken aan het hout van de vaten. Bepaalde houtsoorten geven meer kleur af dan andere. Hoe donkerder het hout van de vaten is, hoe donkerder de whisky wordt. Whisky's die in sherry-vaten hebben gelegen hebben vaak een donkerdere kleur. Als een vat vaker wordt gebruikt dan wordt er minder kleur onttrokken.

 

3. Aroma’s in de whisky

De aroma’s in whisky’s hebben ook invloed op de kleur van whisky. De aroma’s ontstaan in het destillaat. Deze aroma’s ontwikkelen zich tijdens de rijping in de vaten. Per whisky en per distilleerderij kan de kleur ook om die reden verschillen.

 

4. Het klimaat

Het klimaat heeft ook invloed op de kleur van de whisky. Vaten die zich in een milder klimaat bevinden zorgen voor een lichtere whisky met een mindere smaakvariatie. Extreme temperatuurschommelingen zorgen voor een mindere constante rijpingsproces en daardoor ontstaat er meer kleur en smaak variatie in de whisky.

 

5. Misleidende kleurstoffen en technieken

Zoals we eerder in dit artikel al schreven zijn er ook producenten die whisky bijkleuren. Er is een substantie met de naam E150a die vrijkomt wanneer je suiker verhit wordt. Deze substantie wordt toegevoegd aan whisky om de kleur donkerder te maken. Op deze manier heeft de hele batch dezelfde kleur. Dit heeft geen invloed op de smaak van de whisky alleen op de kleur.

 

Heb je vragen aan de hand van dit artikel? Neem dan contact op met Club Whisky! Wil je graag altijd op de hoogte zijn van het laatste whisky nieuws? Volg ons dan op Facebook en Instagram.