Schotse Whisky

Observatory 20 Years Single Grain Scotch Whisky 70CL
Deze whisky is perfect voor speciale gelegenheden. Of je nu een mijlpaal viert of gewoon geniet van ...
€34,95
Toevoegen aan winkelwagen

Hazelburn 15 Years Oloroso Cask Matured 70CL
Hazelburn 15 Years Oloroso Cask Matured 70CL online bestellen? ✅Voor 16:00 uur besteld, vandaag ve...
€199,99
Toevoegen aan winkelwagen

Peated Malts of Distinction Tasting Collection 4 x 5CL
Een mooie unieke Peated Malts of Distinction Tasting Collection. Wat zit er in het pakket?...
€28,95
Toevoegen aan winkelwagen

Ardbeg Monsters of Smoke 3x 200ML
Heerlijke proeverij van Ardbeg met de Ten, Wee Beastie en de AnOa. 3 flesjes van 200ml....
€46,95
Toevoegen aan winkelwagen

Ardbeg 10 Years Single Malt
De ultieme Islay single malt whisky....
€49,95
Toevoegen aan winkelwagen

Springbank 15 years Single Malt 70CL- Bottle 2023
Koop jouw Springbank 15 years Single Malt 70CL vandaag nog bij Club Whiskey ✔ Scherpe prijzen ✔ ...
€189,95
Toevoegen aan winkelwagen

Bunnahabhain Tasting set 3x 20cl
Mooie geschenkset om de verschillende Bunnahabhain te proeven en te ervaren....
€59,95
Toevoegen aan winkelwagen

Knockando Master Reserve Giftpack 21Y 70CL + 2 Glazen
Dit is echt een geweldig cadeau voor elke whiskykenner die er is. Het pakket bevat een fles Knockand...
€89,95
Toevoegen aan winkelwagen

Glenmorangie Lasanta 70CL - 12 Years Old
Glenmorangie Lasanta heeft smaken van kruiden, gevolgd door milde houtrook en ondertonen van sultana...
€53,95
Toevoegen aan winkelwagen

GlenDronach 12 years Original 70CL
Een heerlijke whisky gerijpt in sherry vaten....
€53,95
Toevoegen aan winkelwagen

Hazelburn 21 Years Old Limited Release 70CL
Hazelburn 21 Years Old Limited Release 70CL online bestellen? ✅Voor 16:00 uur besteld, vandaag ver...
€449,00
Toevoegen aan winkelwagen

Aberlour A' Bunadh Batch 69
Een krachtige en intense expressie van Schotse vakmanschap, gebotteld in kleine batches. Deze limite...
€69,95
Toevoegen aan winkelwagen

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!