Schotse Whisky
Een mooie unieke Peated Malts of Distinction Tasting Collection. Wat zit er in het pakket?
Er worden van deze exclusieve whisky elk jaar minder dan 100 vaten gedestilleerd.
Glenfiddich Master's Edition is een premium single malt whisky, met een perfecte balans van fruitige en kruidige smaken. Het biedt een complexe en verfijnde ervaring, ideaal voor de serieuze whiskykenner.
Laat je verrassen door deze 13 Year Local Barley Whisky. Verschrikkelijk veel kwaliteit voor de prijs!
Ontdek vier nieuwe soorten Schotse whisky met deze Tasting Box Whisky Schotland Malts, bestaande uit 4 flesjes van 25 ml.
Dalmore 12 Years Single Malt is een elegante whisky met rijke tonen van chocolade, sinaasappel en kruiden. Gepresenteerd in een luxe geschenkdoos, perfect voor elke gelegenheid of als cadeau.
Glenmorangie Quinta Ruban whisky heeft samen van mint chocolade met walnoten, die de boventoon hebben in deze whisky, en zijn een perfecte introductie voor de transitie naar de meer fruitige smaken.
Glengoyne PX Sherry Cask is een rijke en complexe single malt met diepe tonen van gedroogd fruit, kruiden en chocolade. Een elegante whisky met een verfijnde, lange afdronk.
Glenfiddich 14 Years Bourbon Barrel is een rijke, complexe whisky die 14 jaar rijpt in Amerikaanse eiken vaten, met tonen van vanille, eikenhout en tropisch fruit. Een heerlijke, goed gebalanceerde whisky.
NIEUW! Glenmorangie Triple Cask Reserve: Een verfijnde single malt met diepgang
Glenfiddich Project XX is een prachtige speyside single malt uit de experimentele serie van Glenfiddich. Een zomers en fruitig karakter geeft deze whisky een unieke smaak.
Een mooi whisky pakket met 3 verschillende Schotse single malt whisky's van het merk Smokehead. Perfect om cadeau te doen of om zelf van te genieten!
Hoe wordt Schotse whisky gemaakt
Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.
Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.
Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.
Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.
Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.
De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.
Whisky uit Schotland kopen
Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!