Schotse Whisky

Glenlivet 18 years
Glenlivet 18 years is een whisky die maar liefst 18 jaar heeft mogen rijpe in Amerikaanse eikenhoute...
€104,95
Toevoegen aan winkelwagen

Glenlivet 12 Years Double Oak + 2 Glasses
Een van de bekendste whisky's ter wereld, Glenlivet 12 Years wordt nu verpakt in een stijlvolle gift...
€43,95
Toevoegen aan winkelwagen

Springbank 10 Year Local Barley 70CL
Een Springbank die net wat anders smaakt dan andere Springbank Whisky's door het gebruik van lokale ...
€369,00
Toevoegen aan winkelwagen

Glenfarclas 18 Years 1L
Een 1 liter botteling die een perfecte overbrugging is tussen de 15 en 21 year-old Glenfarclas...
€77,50
Toevoegen aan winkelwagen

Glenmorangie The Original 35CL - 10 Years
Glenmorangie The Original heeft sterke smaken van honing, mout, citrusvruchten afgerond met een hin...
€26,95
Toevoegen aan winkelwagen

Glenfarclas 15 Years 70CL
Glenfarclas 15 Years is een single malt Schotse whisky met een rijke en complexe smaak. De whisky he...
€69,99
Toevoegen aan winkelwagen

Glenfarclas 10 Years 70CL
De Glenfarclas 10 Years 70CL is een single malt whisky die in Schotland wordt geproduceerd en gerijp...
€37,49
Toevoegen aan winkelwagen

Hazelburn Sherry Wood 12Y 70CL
De Hazelburn Sherry Wood 12Y 70CL is volledig gerijpt in Oloroso sherry vaten gedurende 12 jaar. Ged...
€189,95
Toevoegen aan winkelwagen

Signatory Vintage Pulteney 2008 70CL 13Y
De Signatory Vintage Pulteney 2008 70CL 13Y is niet alleen een geweldige whisky om te proeven, maar ...
€119,95
Toevoegen aan winkelwagen

Signatory Vintage Edradour 2012 70CL 10Y
Ben je op zoek naar een kwalitatief goede single malt uit de Schotse hooglanden? Dan is de Signatory...
€69,95
Toevoegen aan winkelwagen

Signatory Vintage Allt- A-Bhainne 2000 Sherry Cask Strength
De Signatory Vintage Allt- A-Bhainne 2000 Sherry Cask Strength is een buitengewoon donkere whisky ui...
€284,45
Toevoegen aan winkelwagen

Daily Dram Ledaig 2008 12Y
Daily Dram Ledaig 2008 12Y is een bijzondere onafhankelijke botteling van Ledaig, de geturfde expres...
€114,95
Toevoegen aan winkelwagen

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »