Schotse Whisky

Douglas Laing Xtra Old Particular Jura 21 Years Old - XOP

Deze exclusieve 21-jarige Jura-whisky uit Douglas Laing’s XOP-serie biedt een verfijnde balans van honing, kruiden en zachte turfrook. Gebotteld op vatsterkte voor een pure, intense smaakervaring.

€232,95
Ileach Single malt + GB

Ileach Single Malt is een krachtige Islay-whisky met rijke turfrook, zeezout en zoete mouttonen. Een betaalbare, maar intense whisky voor liefhebbers van rokerige en maritieme smaken. Geleverd in een geschenkverpakking.

€28,95
Glenlivet 12 Years First Fill

Glenlivet 12 Years First Fill is een gelimiteerde oplage. Deze whisky is gerijpt op first-fill bourbonvaten waardoor deze heerlijk romige en kruidige invloeden krijgt.

€44,95
Glenlivet 12 Years Double Oak + 2 Glasses

Een van de bekendste whisky's ter wereld, Glenlivet 12 Years wordt nu verpakt in een stijlvolle giftbox met twee glazen.

€43,95
Longrow Red Malbec 10Y

Refill Malbec Cask Matured Single Malt Whisky van Springbank. Inhoud 70 cl. De whisky is 10 jaar oud en bevat 52.5% alcohol. Dit betreft een limited edition

€129,95
Ardbeg Anthology 14YO Unicorn

Deze bijzondere 14-jarige whisky, de tweede release in Ardbeg's Anthology Collection, is geïnspireerd door de legendarische Islay Unicorn.

€145,00
Springbank Local Barley 11Y 70CL

De Springbank Old Local Barley 11Y 70CL is een single malt Schotse whisky en is gedistilleerd uit gerst die geteeld is op het Kintyre schiereiland, slechts enkele kilometers verwijderd van Springbank.

€325,00
Signatory Vintage Edradour 2012 70CL 10Y

Ben je op zoek naar een kwalitatief goede single malt uit de Schotse hooglanden? Dan is de Signatory Vintage Edradour uit 2012 wellicht iets voor jou!

€69,95
Ardbeg 25 Years Old

Deze Ardbeg 25 year old is gebotteld uit ongelooflijk zeldzame vaten die zijn gevuld tijdens enkele van de donkerste dagen van de distilleerderij, dit is Ardbeg op zijn meest ingewikkelde, uitgebalanceerde en verleidelijke wijze.

€1.199,00
Glengoyne Fudge in blik 250gr

Glengoyne Fudge in blik (250gr) combineert de rijke, fruitige smaken van Glengoyne whisky met romige fudge. Een heerlijke zoetigheid met subtiele hints van eikenhout en fruitige nuances, perfect voor whiskyliefhebbers.

€9,95

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »