Schotse Whisky

Macallan 12 years triple cask in giftbox

Een weelderige whisky met een perfecte balans van vanille, fruitigheid en kruidigheid. Verpakt in een luxe giftbox, ideaal als geschenk voor elke whiskyliefhebber.

€97,95
Glenfarclas 21 Year 70CL

Deze Glenfarclas Highland whisky is niet alleen 21 jaar gerijpt, maar het resultaat van 180 jaar aan traditie en ervaring.

€124,95
Glenmorangie The Original 35CL - 10 Years

Glenmorangie The Original heeft sterke smaken van honing, mout, citrusvruchten afgerond met een hint van bitterzoete kruiden en vanilleschilfers.

€26,95
GlenDronach 21 years Parliament 70CL

Een fruitige intensiteit maakt deze whisky zeer plezant om te drinken.

€219,95
Daily Dram Loch Lomond Croftengea 12Y

De Daily Dram Loch Lomond Croftengea 12Y is één van de ze flessen van de serie over de Hollandse meesters.

€84,95
Glen Scotia Double Cask Single Malt 20cl met glas

Glen Scotia Double Cask Single Malt 20cl met een mooi proefglas, ideaal om cadeau te geven.

€21,95
Ballechin SFTC 12 Years Oloroso Sherry

Ballechin heeft weer een erg mooie 12 years Ballechin SFTC gemaakt die op Oloroso sherry vaten heeft gelegen.

€79,95
Aberlour Casg Annamh Batch 8 70CL

Laat je betoveren door de rijke smaken van Aberlour Casg Annamh Batch 8. Ontdek deze parel van een whisky!

€57,95
Aberlour Triple Cask

Een meesterwerk van ambachtelijk vakmanschap, gerijpt in drie verschillende vaten voor een complexe smaakervaring. Geniet van zoete vanille, rijke karamel en warme kruiden in elke slok.

€52,95
Edradour 10 Years 2011 Sherry SFTC

Edradour 10 years die gemaakt die op sherry vaten.

€89,45
Glenfiddich Project XX

Glenfiddich Project XX is een prachtige speyside single malt uit de experimentele serie van Glenfiddich. Een zomers en fruitig karakter geeft deze whisky een unieke smaak.

€59,95 €64,95
Glenfarclas 18 Years 1L

Een 1 liter botteling die een perfecte overbrugging is tussen de 15 en 21 year-old Glenfarclas

€77,50

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!