Wat Is Single Malt Whisky? Wij Leggen Het Uit!

  • Geplaatst op
Wat Is Single Malt Whisky? Wij Leggen Het Uit!

Er zijn verschillende soorten whisky. Van single malt, single grain whisky, bourbon tot blended whisky Omdat er single in de naam van Single Malt Whisky staat, ontstaat er soms verwarring. Waarom heet deze whisky zo? Wij zijn liefhebbers van whisky en leggen jou daarom graag uit hoe Single Malt Whisky aan haar naam komt!

Het ontstaan van whisky

De kunst van het distilleren is hoogstwaarschijnlijk via Arabieren in Europa terecht gekomen. De Arabieren stookten door middel van reukwater van bloemen en gaven dit de naam: al-koh’l. Monniken brachten vervolgens de kennis van het distilleren naar Europa toe tot aan Ierland. Hier werd gerst gebruikt in het distillatieproces. In de Keltische tijd werd dit uisge beatha genoemd, ofwel ‘levenswater’. Nadat de Britten Ierland hadden veroverd werd de naam veranderd van fuisce tot whiskey. Hoogstwaarschijnlijk waren het Ierse missionarissen die de techniek naar Schotland brachten. In Schotland is de naam veranderd naar Whisky, en niet Whiskey. Er kan met zekerheid worden gezegd dat er sinds 1494 whisky wordt gemaakt in Schotland.

 

Waarom heet het single malt whisky?

Er zijn twee soorten whisky, blended whisky en singlt malt whisky. Het verschil is vrij makkelijk uit te leggen, ondanks het woord ‘single’. Zo is het mogelijk dat single malt whisky bestaat uit meerdere soorten whisky, zolang deze maar afkomstig is uit één enkele distilleerderij. Dit in tegenstelling tot blended whisky. Deze wordt namelijk gemaakt van verschillende soorten graan, zoals: mais, tarwe of gerst. Blended whisky kan ook van verschillende soorten single malt whisky gemaakt zijn. Single malt whisky’s worden dus nooit gemengd met whisky’s van andere distilleerderijen en worden áltijd gemaakt van gerst. De ruigere smaak van single malt whisky ontstaat dan ook door het gebruik van 100% gerst.

 

Verschillende soorten single malt whisky

Er zijn een aantal verschillende soorten single malt whisky’s. Zo hebben de uit Schotland afkomstige soorten een meer jodium-achtige smaak. De Ierse variant heeft daarin tegen weer een zachtere smaak. Naast deze twee soorten zijn er ook vintage single malt whisky’s. Deze soort single malt komt vaak in kleine hoeveelheden op de markt, om het aanbod beperkt te houden. Bij deze whisky’s is het bovendien van belang dat het jaar van distillatie en het jaar van botteling om het etiket is vermeld.

 

Hoe wordt single malt whisky gedronken?

Een blended whisky wordt vaak ‘on the rocks’ gedronken, in een tumbler glas. Dit is een cilindervormig glas met een dikke bodem. Volgens whisky liefhebbers doe je de single malt geen eer aan door het te drinken uit een dergelijk glas. Volgens hen is een niet al te groot tulpvormig glas op een voet het meest geschikt. Door deze vorm van het glas vervliegt de geur veel minder snel en is het glas groot genoeg om de neus erbij te betrekken. Over het algemeen voldoet een cognacglas ook prima.

 

Samenvattend

  • • De Arabieren zijn ontdekten de kunst van het distilleren
  • • Sinds 1494 wordt er whisky gemaakt in Schotland
  • • Single Malt Whisky komt uit één distilleerderij
  • • Deze ene distilleerderij kan dus meerdere whisky’s toevoegen, het blijft nog steeds single malt whisky.
  • • Single Malt Whisky wordt het best gedronken door een tumbler glas of een cognacglas.

 

Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat single malt whisky is en hoe whisky is ontstaan! Geniet van whisky, maar wel met mate!