Whisky bewaren? Ontdek deze 4 tips

  • Geplaatst op
Whisky bewaren? Ontdek deze 4 tips

Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt; hoe bewaar je een fles whisky? Iedereen die een glas whisky kan waarderen loopt op een gegeven moment tegen deze vraag aan. Dat de vraag vaak gesteld wordt, is ook helemaal niet gek. Niemand wil dat een goede fles whisky zijn unieke smaak verliest en dat er bacteriën de fles binnendringen. Het zou ontzettend zonde zijn als je erachter komt dat je de fles whisky verkeerd bewaard hebt. Daarom zetten wij in dit artikel vier handige tips voor je op een rij!

Bewaar de Whisky fles altijd staand

Je hebt jezelf getrakteerd op een goed glas whisky uit een nieuwe fles. Het is belangrijk dat je de fles whisky na gebruik goed sluit en opbergt. De eerste stap in het veilig bewaren van de whisky is het rechtop houden van de fles. Het is absoluut niet aan te raden om de fles liggen te bewaren. De smaak van de whisky wordt in negatieve aangetast als de inhoud te vaak in contact komt met de kurk. Waar een fles wijn juist profijt heeft van contact met de kurk, werkt dit negatief voor een whisky. Dit negatieve effect ontstaat door het hoge alcoholpercentage van een whisky. De kurk brokkelt langzaam af en geeft een nare smaak aan de whisky. Bewaar een fles whisky dus altijd staand!

 

Whisky houdt van donkere ruimtes

Waar de lente de grootste nachtmerrie is voor mensen met hooikoorts, is licht de nachtmerrie voor iedere fles goede whisky. Vooral zonlicht is een absolute no-go voor whisky. Door de whisky voor bloot te stellen aan veel licht ontstaat er een chemische reactie. Deze reactie heeft een negatieve invloed op de smaak van de whisky. Wanneer deze reactie eenmaal is werking is gezet, is er geen weg meer terug. Daarom is het aan te raden de whisky te bewaren in een kelder of kast. Dit geldt voor iedere whisky en het maakt dus niet uit of dit een Single Malt is of een Blended Malt.

 

Houd de kurk van de whiskyfles nat

Als de kurk uitdroogt en je opent de fles, bestaat de kans dat de kruk afbreekt. Met een afgebroken kurk wordt het een grote uitdaging om de fles nog te openen en daar heeft niemand zin in. Met het nat houden van de kruk bedoelen we niet dat je de kurk moet onderdompelen in water. Ondertussen weten we ook dat je de fles whisky niet liggend mag bewaren. Hoe houd je de kurk dan wel nat? Hier is een heel simpel trucje voor. Houdt de fles 1 à 2 keer per jaar kort op de kop, zodat de kurk enkele seconden in contact komt met de whisky. Let op: doe dit niet te lang.

 

Is de fles whisky al geopend?

Al de bovenstaande bewaartips voor whisky zijn uiteraard erg belangrijk. Maar belangrijker nog is om te weten of de fles al een keer geopend is. Is de fles al een keer geopend of is er al een flinke laag whisky uit? Dan verandert de verhouding van de whisky en de zuurstof. Het is belangrijk om zo weinig mogelijk zuurstof toe te laten in de fles. Is het mogelijk om de resterende whisky over te schenken in een kleinere fles of karaf, dan is dit absoluut aan te raden. De smaak van de whisky wordt namelijk aangetast door de zuurstof.

 

Een fles open whisky kan nog tussen 1,5 jaar en 3 jaar gedronken worden. Een fles ongeopende whisky kan meerdere generaties meegaan.

 

Whisky bewaren doe je zo

Als jij de bovenstaande tips opvolgt kun jij met een gerust hart whisky schenken uit een nieuw geopende fles of juist uit een jarenoude gesloten fles. Misschien heb jij thuis nog een speciale whisky fles staan die je bewaard voor een speciale gelegenheid. Maar je dan geen zorgen, want je weet nu dat de fles prima te drinken is als je hem goed bewaard.

 

Ben je door jouw whisky’s heen en wil je een nieuwe fles whisky kopen? Voor 16:00 uur besteld is de volgende werkdag (indien op voorraad) in huis!