Single Grain Whisky, wat is dat eigenlijk?

  • Geplaatst op
Single Grain Whisky, wat is dat eigenlijk?

Er zijn veel liefhebbers van Malt, Blenden Malt, Bourbon, Blended en Grain whisky. Maar wat is Single Grain Whisky? Wij van Club Whisky weten het antwoord op deze vraag en vertellen jou graag alles wat je moet weten! Lees snel verder!

Wat is Grain Whisky?

Grain whisky, of graan whisky, is een soort whisky dat vaak wordt geassocieerd met massaproductie. Het is bij grain whisky ook niet van belang dat de grondstof gerst is, wat bij de Schotse single malt wél het geval is. Zo lang de whisky wordt gemaakt van een type graan is het voldoende. Denk bijvoorbeeld aan tarwe, maïs of zelfs rogge. Bij de productie van grain whisky wordt eigenlijk altijd gezocht naar een goedkopere variant van de in verhouding dure gerst. Sommige durven zelfs te zeggen van Schotse Grain Whisky ‘geen echte whisky is’. Er wordt namelijk veelal vastgehouden aan het feit dat whisky wordt gemaakt van gerst.

 

Wat is Single Grain Whisky?

Maar wat is Single Grain Whisky dan precies? Zoals te zien is wordt het woord ‘single’ toegevoegd. Wat betekent de toevoeging van dit woord? De betekenis is niet dat er maar één soort graan wordt gebruikt (maïs, rogge, tarwe), maar dat de grain whisky wordt geproduceerd in één distilleerderij. Omdat de vraag naar single grain whisky toeneemt zijn er steeds meer merken verkrijgbaar die hierop inspelen. Zo werden de single grains gezien als whisky’s die allemaal hetzelfde smaakten. Dat is nu wel anders.

 

Waar komt Single Grain Whisky vandaan?

Waar het idee van single grain whisky vandaan komt is niet bekend. De eerste distilleerderij die single grain whisky produceerde was Cameronbridge Grain Whisky Distillery. Deze distilleerderij produceert sinds 1826 en is veruit de grootse whiskyproducent van Schotland met maar liefst 100 miljoen liter op jaarbasis. Er wordt zelfs zoveel whisky geproduceerd door Cameronbridge dat hun whisky in veel blended whisky’s verwerkt is.

 

Na het lezen van dit artikel weet jij het verschil tussen grain en single grain whisky. Heb je nog verdere vragen over dit type whisky of onze producten? Aarzel dan niet langer en neem contact met ons op! Al onze medewerkers staan klaar om jouw vragen te beantwoorden.