Een whisky tasting organiseren, waar moet je op letten?

  • Geplaatst op
Een whisky tasting organiseren, waar moet je op letten?

Ben jij op zoek naar de voor jou perfecte whisky? Dan is het een leuk idee om een keer een whisky
tasting bij te wonen. Nog leuker is natuurlijk om zelf een whisky tasting te organiseren. Voor het
organiseren van een whisky tasting heb je een aantal zaken nodig. In dit artikel vertellen wij jou
graag waar jij op moet letten bij een whisky tasting. Zo kan jij binnenkort jouw eigen tasting
organiseren voor jezelf en de whiskyliefhebbers om je heen.

Whisky soorten

Het leukste van het organiseren van een whiskyproeverij is natuurlijk het uitzoeken van de whisky. Houd je een proeverij waarbij je gebruik maakt van verschillende soorten whisky of organiseer je een proeverij voor bijvoorbeeld alleen de soort Single Malt? Houd je een whisky tasting bestaande uit verschillende soorten whisky bouw de proeverij dan op richting de krachtigste whisky die je hebt. Begin zacht zodat de deelnemers rustig kennis kunnen maken met de whisky. Start bijvoorbeeld met een zachte blended Whisky en werk toe naar een Lagavulin Single Malt.

 

Zorg er tevens voor dat je bij iedere whisky informatie kunt geven over de herkomst, de soort whisky en de ingrediënten. Zijn de deelnemers al doorgewinterde liefhebbers? Kies er dan voor om meer richting de bijzondere whisky te gaan en te vertellen wat deze whisky nou zo bijzonder maakt. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk.

 

Neutraliseren

Al na het drinken van één whisky is je smaak niet meer neutraal. De volgende whisky zal niet proeven naar zijn eigen smaak, maar ook beïnvloed worden door de resterende smaak van de vorige whisky. Daarnaast is ook de geur niet meer neutraal. Om de smaak te neutraliseren kun je gebruik maken van wit stokbrood en water.

 

Wil je de geur neutraliseren dan kun je gebruik maken van de bekende truc met koffiebonen. Het ruiken aan verse koffiebonen kan je reuk zintuig weer op scherp stellen. Om zeker te zijn van een neutrale geur kun je tussendoor ook even naar buiten om een frisse neus te halen. Het is sowieso goed om tussendoor een korte pauze in te lassen.

 

Whisky schenken

Whisky is van zichzelf een sterke drank. Vooral bij een whisky tasting gaan er verschillende sterktes gedronken worden. Schenk daarom de whisky niet in tot de rand. Een laag van 20cc is genoeg om de smaak te proeven en meerdere keren een slok te nemen. Vooral bij whisky proeverijen wordt er meermaals geproefd en gedronken. Het is dan fijn om te weten dat de deelnemers niet te veel alcohol per glas binnen krijgen en de gehele tasting bewust kunnen afronden.

 

Drinken op een lege maag

Zeker bij het drinken van een drankje met zoveel alcoholpercentage is het verstandig om van te voren voldoende gegeten te hebben. Uiteraard is het de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemer om vooraf genoeg te eten. Wel is het voor de proeverij extra leuk om voor een aantal hapjes te zorgen tijdens de proeverij.

 

Ingrediënten whisky

Een whisky tasting organiseer je voor een groep(je) mensen. Zorg ervoor dat je weet of er mensen zijn die allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten. Ingrediënten waar de deelnemers allergisch voor kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld mais, rogge, bepaalde noten of sulfiet. Blijkt dat er een deelnemer allergisch is voor Rogge, kies dan voor een whisky die gemaakt is met mais.

 

Ben jij enthousiast geworden en wil je direct een tasting organiseren? Dan resten ons enkel nog de woorden: veel plezier!

 

Deel jouw eigen whisky tasting op onze Instagram of Facebookpagina!

 

Slàinte!