Dit zijn de vijf whisky streken van Schotland | Club Whisky

  • Geplaatst op
Dit zijn de vijf whisky streken van Schotland | Club Whisky

De whisky streken van Schotland; alles wat je moet weten!
Zeg je Schotland dan zeg je whisky. Deze twee zijn onafscheidelijk en kunnen niet zonder elkaar. Iedere regio in Schotland lijkt geschikt voor het maken van whisky. Het is dan ook niet gek dat Schotland is opgedeeld in vijf verschillende whisky streken. De ene streek klinkt jou misschien bekender in de oren dan de ander.

Vandaar dat wij in dit artikel meer vertellen over de vijf whiskystreken. Het is namelijk niet zomaar dat Schotse whisky’s het zo goed doen. 

 

De Schotse whiskystreek Highland

Deze whiskystreek is de grootste en bekendste whiskyregio van Schotland. The Highlands nemen het grootste gedeelte van Schotland en is precies hoe je het je voorstelt. The Highlands – de Hooglanden – is een mengeling van ongeëvenaarde bergen, cultuur, geschiedenis en gastvrijheid. Net zoals de duidelijke kenmerken van het landschap, heeft ook de Highland whisky zijn eigen kernmerken.

Er zijn maar liefst 47 distilleerderijen gevestigd in The Highlands. Dit maakt The Highlands een perfecte plek voor een whiskytour. De whisky’s die je hier tegenkomt zijn door de vele distilleerderijen en de grote oppervlakte moeilijk over een kam te scheren. Echter kunnen we wel stellen dat de whisky’s uit The Highlands een volle smaak en een rijke textuur hebben met een zowel fruitige als rokerige hints.

 

whiskystreek schotland

 

De whiskystreek Speyside

Over de Speyside wordt veel gediscussieerd. De een vindt namelijk dat de Speyside bij de Schotse Hooglanden hoort en de ander vindt dat Speyside een apart gebied is. In de Speyside wordt meer dan de helft van de whisky’s uit Schotland geproduceerd en is dé favoriet van een liefhebber van de Schotse whisky’s. Ondanks zijn kleine oppervlakte in tegenstelling tot The Highlands, komen de vooraanstaande Single Malts van Schotland uit deze regio. De Single Malts hebben een zoete en elegante smaak en zijn van de beste kwaliteit. Voorbeelden van Speyside whisky’s zijn de Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas en Aberlour.

 

Islay whiskystreek Schotland

Islay wordt ook wel de koningin van de Hebriden en de koning van de whisky’s genoemd. Islay staat bekend om haar rokerige en sterkere whisky’s. Haar whisky’s hebben gemiddeld een alcoholpercentage van 54%. Met een “klein” aantal distilleerderijen is Islay de thuisbasis van een aantal zeer bekende whisky’s. Ardbeg, Lagavulin, Laproaig en Bowmore zijn enkele voorbeelden. 

 

Het Schotse eiland heeft grotendeels een turfbodem en deze wordt dan ook actief gebruikt in het maken van de whisky’s op Islay. Deze rokerige turfsmaak in combinatie met de frisse zeelucht van het eiland, geeft de Islay whisky’s zijn kenmerkende smaak.