Schotse Whisky

Kilkerran 8 Y Sherry Cask Stength
Ontdek de harmonie van Schotse traditie en innovatie met Kilkerran 8 Y Sherry Cask Stength
. Gerijp...
€149,00
Toevoegen aan winkelwagen

The Ultimate Caol Ila 2015 7 Years 70CL
The Ultimate collection van Van Wees staat bekend om hun unieke selectie van single malt whisky's va...
€48,99
Toevoegen aan winkelwagen

Macallan Gold Double Cask in Giftbox
De Macallan Gold Double Cask in Giftbox (70CL) is een heerlijke zachte en rijke whisky. De whisky is...
€64,95
Toevoegen aan winkelwagen

Hazelburn 10 Years Old 70CL
...
€64,95
Toevoegen aan winkelwagen

Ardbeg BizarreBQ 70cl Limited edition
Begin met een impulsief idee en voeg drie unieke vaten samen: Dubble Charred Oak, PX Sherry en een s...
€99,95
Toevoegen aan winkelwagen

Hazelburn 21 Years Old Limited Release 70CL
Ontdek de Hazelburn 21 Years Old Limited Release, een uitzonderlijke single malt whisky met een rijk...
€449,00
Toevoegen aan winkelwagen

Edradour Whisky Fudge in blik 250 gram
Bestel heerlijke handgemaakte fudge van de distilleerderij Edradour. De fudge zit verpakt in een sti...
€9,95
Toevoegen aan winkelwagen

Glenfiddich Project XX
Glenfiddich Project XX is een prachtige speyside single malt uit de experimentele serie van Glenfidd...
€62,95 €64,95
Toevoegen aan winkelwagen

Lagavulin 16 Year Old 70CL
Lagavulin 16 Year is echt Islay-whisky. Met een uitgesproken rokerige en krachtige smaak én zijn le...
€104,95
Toevoegen aan winkelwagen

Signatory Vintage Mortlach 2012 SV 11Y
De Signatory Vintage Mortlach 2012 is een 11 jaar gerijpte single malt whisky met een vol en complex...
€78,99
Toevoegen aan winkelwagen

Aberlour 14 Years Double Cask
Een verfijnde Schotse single malt, gerijpt in zorgvuldig geselecteerde traditionele en sherryvaten g...
€55,95
Toevoegen aan winkelwagen

Glenmorangie 16 Years Tribute in Giftbox
Een verfijnde single malt, gepresenteerd in een prachtige giftbox. Perfect voor genieten tijdens spe...
€89,95
Toevoegen aan winkelwagen

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!