Schotse Whisky

Glenfarclas 21 Year 70CL
Deze Glenfarclas Highland whisky is niet alleen 21 jaar gerijpt, maar het resultaat van 180 jaar aan...
€124,95
Toevoegen aan winkelwagen

Longrow 21 Year Old 70CL | 2023 Limited Edition
De Longrow 21 Years Old is de allernieuwste, exclusieve single malt whisky uit de Springbank Distill...
€379,95
Toevoegen aan winkelwagen

Glenmorangie Lasanta 70CL - 12 Years Old
Glenmorangie Lasanta heeft smaken van kruiden, gevolgd door milde houtrook en ondertonen van sultana...
€53,95
Toevoegen aan winkelwagen

Hazelburn 10 Years Old 70CL
...
€64,95
Toevoegen aan winkelwagen

The Balvenie Single Malt Caribbean Cask 14 yo 70 CL
Na 14 jaar rijpen in Amerikaans eikenhouten vaten is de Balvenie Caribbean Cask nu hier voor jou om ...
€99,95
Toevoegen aan winkelwagen

Longrow Single Malt 18 Years 70CL Limited Edition
Limited Edition Longrow single malt whisky gerijpt voor 18 jaar....
€184,95
Toevoegen aan winkelwagen

Aberlour Casg Annamh Batch 5 70CL
Gerijpt in drie verschillende vaten zorgen voor de rijke smaak van deze whisky...
€59,90
Toevoegen aan winkelwagen

Kilkerran Heavily Peated Batch 9
Ontdek de harmonie van Schotse traditie en innovatie met Kilkerran Heavily Peated Batch 9. Gerijpt i...
€63,95
Toevoegen aan winkelwagen

Old Pulteney 15 Years Old
Ervaar een unieke whiskyreis met Old Pulteney 15 Years Old. Deze Schotse single malt biedt een uitge...
€83,95
Toevoegen aan winkelwagen

Royal Brackla 12 Years Old Sherry Cask Finish Oloroso
Ontdek de harmonie van smaken in Royal Brackla Sherry Cask Oloroso. Deze whisky is een tijdloze klas...
€55,95
Toevoegen aan winkelwagen

Ardbeg 19 years old - Batch 5
Laat je betoveren door Ardbeg 19 Years Old, een whisky die de ziel van de Schotse kust vastlegt. Met...
€299,95
Toevoegen aan winkelwagen

Ardbeg Anthology 13 years old
Ontdek de Magie van Ardbeg Anthology: Een Verhaal van Rokerige Delicatessen...
€139,95
Toevoegen aan winkelwagen

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »