Schotse Whisky

Douglas Laing BIG PEAT 70 cl

Pittig en spicy, de whisky komt best heftig binnen en heeft iets pikant in zich. Een mond vol turf maar die eigenlijk best snel weer weg is om te worden overgenomen door zoete tonen van pure chocolade, toffee en honing.

€45,95
Glenfarclas 18 Years 1L

Een 1 liter botteling die een perfecte overbrugging is tussen de 15 en 21 year-old Glenfarclas

€77,50
Longrow 21 Year Old 70CL | 2023 Limited Edition

De Longrow 21 Years Old is de allernieuwste, exclusieve single malt whisky uit de Springbank Distilleerderij. Deze Whisky heeft 21 jaar gerijpt en is gebotteld op 2023. Laat deze limited edition niet aan je voorbijgaan.

€379,95
Glenmorangie The Original 35CL - 10 Years

Glenmorangie The Original heeft sterke smaken van honing, mout, citrusvruchten afgerond met een hint van bitterzoete kruiden en vanilleschilfers.

€26,95
Kilkerran 12 Years Old 70CL - Bottled 2017

Deze single malt whisky uit Campbelltown heeft 12 jaar lang gerijpt om zo eindelijk in 2017 gebotteld te worden.

€52,95
The Ultimate Aultmore 2010 11 years 70CL

Stap in de wereld van fijne whisky met onze The Ultimate Aultmore 2010 - 11 Jaar - 70CL. Een ware smaaksensatie wacht op jou. Bestel nu!

€64,95
Highland Park 10 Year Old Viking Scars

Onze Highland Park 10 Year Old Viking Scars is een single malt Schotse whisky van de hoogste kwaliteit.

€38,95
Isle of Jura 12 Years + 2 Glasses

Een  intense en levendige Jura whisky, 12 jaar geouderd voor een zeker rijke smaak.

€44,95

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt

Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.

Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.

Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.

Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.

Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.

De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.

 

Whisky uit Schotland kopen

Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!