Schotse Whisky
Er bestaan maar een paar flessen van deze whisky. Wees één van de gelukkigen en koop deze hele speciale fles die in 2022 gebotteld is!
Ardbeg An Oa whisky is non chill-filtered, dus niet verdund met water. Hij heeft zijn originele smaak en alcoholpercentage.
Een fruitige intensiteit maakt deze whisky zeer plezant om te drinken.
Diep in de Schootse Hooglanden is dit meesterwerk gecreëerd, een heerlijke whisky die niet teleur zal stellen.
Koop jouw BERRY BROS & RUDD Islay SM 70CL vandaag nog bij Club Whiskey ✔ Scherpe prijzen ✔ Snelle levering ✔ Altijd op voorraad ✔ Klanten beoordelen ons met een 8,9.
Ontdek een zeldzame parel in de wereld van whisky: The Ultimate Glentauchers 2011. Exclusief te vinden bij Club Whisky, deze whisky belichaamt de luxe die je zoekt in een whisky.
De Aberlour A'Bunadh Batch 74 is echt een heerlijke traktatie voor degenen die houden van een krachtige en uitgesproken sherry-whisky.
De Signatory Vintage Ardmore 2010 70CL 11Y is een Schotse whisky. Deze single malt whisky heeft 11 jaar gerijpt. Dit heeft die gedaan vanaf 2010.
De Whitlaw is een van de laatste bottelingen die wordt geleverd in de begeerde koperen blikken van Signatory, omdat deze serie wordt stopgezet.
Isle of Jura 10 Years 70CL + 2 Glasses Whisky is een heerlijke single malt whisky van het merk Jura. Deze whisky is gedistilleerd op het prachtige Isle of Jura en heeft een alcoholpercentage van 40%.
Cragganmore Distillers Edition, geleverd in giftbox. Deze whisky heeft een bijzondere upgrade gehad door een finish op ex-portvaten na een lange rijping op Amerikaanse en Europese eiken vaten.
Talisker 10 Years Single Malt met 1 Mok in Giftbox
Hoe wordt Schotse whisky gemaakt
Ben je al weleens naar Schotland geweest? En heb je daar een heerlijke Schotse Whisky op? Dan weet je hoe heerlijk ze kunnen zijn. Maar hoe worden deze Schotse Whisky's nou zo lekker? Wij leggen je het proces stap voor stap uit, zodat je misschien zelf wel een Schotse Whisky kan gaan produceren.
Mouten - het proces van het omzetten van gerst in mout, zeer vergelijkbaar met de vroege stadia van het maken van bier. De gerst wordt gedrenkt of "ondergedompeld" in water, afgevoerd en vervolgens op de moutvloer uitgespreid om te ontkiemen. Tijdens het kiemproces (over het algemeen 6 of 7 dagen) komen er enzymen vrij die het zetmeel omzetten in maltose, een suiker. Op dit punt wordt de gemoute gerst gedroogd met behulp van de rook van een ondergrondse oven die "kiln" wordt genoemd. Het vuur voor de oven wordt vaak gestookt met turf en daarom heeft schotse whisky een "rokerige turf"-smaak.
Malen - de gedroogde mout wordt dan gemalen tot een meel met de consistentie van havermout, "grist" in het Nederlands schrootsel genoemd. Het schrootsel wordt dan gemengd met warm water en in een vat gepompt. In de beslagkuip wordt het water en de gemalen mout grondig gemengd en laat men het smelten zodat de suikers in de mout vloeibaar worden.
Vergisting - het wordt dan afgezogen en in grote houten of stalen vaten gepompt, die "wasbacks" worden genoemd. Eenmaal daar wordt het gecombineerd met gist en mag er gefermenteerd worden. De duur van de gisting kan verschillen afhankelijk van de omgeving, maar het duurt over het algemeen ongeveer twee dagen. "De levende gist voedt zich met de suikers en produceert alcohol en kleine hoeveelheden andere verbindingen. De verkregen vloeistof bestaat voor 5-8% uit alcohol en wordt "wash" genoemd.
Distillatie - de wash wordt twee keer gedistilleerd (single malt in een pot still, graanwhisky in een Coffey still). De eerste stil is de wash en wordt gebruikt om het water van de alcohol te scheiden door de wash te koken, de verdampte alcohol op te vangen die bovenin condenseert en op te vangen in een condensator. De resulterende vloeistof wordt "low wine" genoemd en is ongeveer 20% van het volume van de alcohol.
De low wine wordt dan door de tweede still gestuurd, ook wel de "spirit still" genoemd. Dit proces verloopt langzamer en het klimaat moet zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het middelste deel van de distillatie wordt bewaard en dit is de whisky die we drinken. Deze gedistilleerde drank is kleurloos en krijgt zijn kleur tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
Rijping - de onafgewerkte Schotse whisky wordt vervolgens in eikenhouten vaten, geplaatst om het rijpingsproces te beginnen. Tijdens de rijping wordt de whisky veel gladder, neemt de smaak toe en begint de gouden kleur van de vaten waarin hij rust te krijgen. Traditioneel werden tweedehands sherry vaten gebruikt om whisky te verouderen, maar vandaag de dag zijn bourbon vaten ook gebruikelijk. Sommige producenten experimenteren met andere soorten vaten waaronder port, bier, cognac en zelfs wijn. Elk vat geeft een eigen smaak aan de inhoud.
Whisky uit Schotland kopen
Whisky uit Schotland koop je via Club Whisky. Ben je op zoek naar een Schotse Whisky en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!