Welke gerechten zijn geen goede combinatie met het drinken van whisky?

  • Geplaatst op
Welke gerechten zijn geen goede combinatie met het drinken van whisky?

Een glas Whisky, sommige drinken deze graag na het eten terwijl anderen juist graag een glas whisky drinken tijdens de avondmaaltijd. Echter zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het drinken van Whisky tijdens het avondeten.

Door de specifieke smaak van Whisky gaat deze drank niet samen met alle gerechten en specerijen. Een gerecht met een te sterke of kruidige smaak zal de smaak van de Whisky niet in zijn waarde laten. In dit artikel geven wij nog meer richtlijnen voor het juist drinken van een heerlijk glas goede Whisky tijdens het (avond)eten.

 

Een goed glas whisky tijdens het avondeten

Het is de bedoeling dat eten en whisky elkaar aanvullen en elkaar dus niet neutraliseren. Een belangrijk punt waar je al direct rekening mee kunt houden zonder al aan eten gedacht te hebben is de sterkte. Heb jij vooral lichtere whisky’s in huis zoals de Glenmorangie the original, dan kun jij deze whisky’s het beste combineren met een licht gerecht. Een goede maaltijd is een frisse salade of een heerlijke stukje witvis. Ben jij meer een liefhebber van de zwaardere whisky’s dan kun je je glas whisky beter combineren met een zwaarder en machtig gerecht. Een goed voorbeeld is een machtige stoofschotel of een kaasfondue.

 

Wat is goed om te eten bij whisky?

Vet. Vettig eten gaat altijd goed met drank en zo ook met whisky. Deze twee eenheden vullen elkaar absoluut aan. Vettig eten kan een stukje biefstuk zijn dat gebakken is in de boter of een goede speklap. Dit soort eten laat een vet laagje achter in de mond. Op het moment dat je een slok whisky neemt komen alle smaken die verborgen liggen in dat vetlaagje vrij en mengen ze zich met de smaak van de whisky. Absoluut een smaaksensatie.

 

Wat voor eten moet je mijden bij whisky?

Drink je een rokerige whisky, dan is het aan te raden niet ook een rokerig gerecht te bereiden. Een goed glas rokerige whisky moet je niet drinken meet rokerig gebakken zalmfilet. Deze twee hebben dezelfde smaakrichting en zullen elkaar daardoor niet versterken en aanvullen, maar elkaar juist neutraliseren.

 

Drink je een whisky met een subtiele hint van gember, zoals de GlenDronach 12 years original, zorg er dan voor dat je geen gerecht maakt met gember maar bijvoorbeeld met citroensap. Verwen je jezelf of je gasten met een fruitige en romige whisky? Dan is het heerlijk om een gerecht te maken met een meer kruidige smaak.

 

Doe rustig aan met de specerijen in combinatie met whisky

Een gerecht voel met pepers, knoflook of andere specerijen gaan niet in het voordeel werken van de whisky. Een pittige curry of en pittige stoofschotel kun je beter vermijden bij het drinken van whisky. Deze smaken zijn te heftig en laten de smaak van de whisky juist achterwege.

 

Welke maaltijd past er bij jouw whisky voorkeur?

Wij hopen dat we jou goed op weg hebben geholpen bij het kiezen van de ultieme smaaksensatie tijdens de avondmaaltijd. Hierboven hebben wij enkel echte gerechten besproken en geen borrelhapjes en dergelijke, maar ook daar geldt dat de smaken elkaar moeten aanvullen. Om je toch nog één tip mee te geven voor tijdens een fijne lunch, raden wij je aan om de Glenfarclas 105 cask strength te combineren met een uitgebreide kaasplank. Deze zoetige whisky smaak wordt versterkt door de tegen hangende hartige en sterke smaken van de verschillende kaasjes en noten op de kaas/borrelplank.

 

Wij zeggen alvast eet smakelijk.