Wat zijn de beste whiskyproducenten ter wereld?

  • Geplaatst op
Wat zijn de beste whiskyproducenten ter wereld?

Benieuwd naar wat de beste whiskyproducenten ter wereld zijn? Lees dan dit artikel en we vertellen je er meer over. Al moeten we bij whisky eigenlijk spreken van distilleerderijen, want zo worden whiskyproducenten genoemd.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de beste distilleerderijen in Schotland staan. Er wordt in ieder geval nergens zo veel whisky geproduceerd als in Schotland. Wij schreven ook een artikel waarin je kunt lezen hoeveel distilleerderijen er in Schotland zijn.

 

De beste whiskyproducenten

Welke distilleerderij produceert nu de beste whisky? Het is ontzettende cliché maar over smaak valt niet te twisten. Ga je de kenners vragen naar de beste whisky dan zullen velen hun eigen voorkeur hebben. Uiteraard zijn er wel wedstrijden en verkiezingen van de beste whisky’s. Een zeer bekende verkiezing is de World Whiskies Award. Benieuwd naar wie de winnaars waren die volgens deze award de beste whisky in 2018 produceerden? Je kunt het hier zelf bekijken: World Whiskies Award.

 

Goede distilleerderijen

We willen je natuurlijk ook graag zelf een aantal pareltjes tippen. Distilleerderijen die bekend en minder bekend zijn maar in ieder geval prachtige whisky’s op de markt brengen. We noemen er in dit artikel drie. Al zijn er velen whisky’s van uiteenlopende distilleerderijen én onafhankelijke bottelaars, die allen een geweldig product kunnen maken.

 

Glendronach

De Glendronach distilleerderij is een Schotse distilleerderij uit de whiskyregio Highland. Het bedrijf is eigendom van BenRiach Distillery Company Ltd. Met de Glendronach 12 heeft deze producent een whisky met een goede prijs-kwaliteit verhouding. De oudere whisky’s zijn bij liefhebbers ook zeer gewaardeerd. De Glendronach Allardice (18 jaar) en de Glendronach Parliament (21 jaar) mogen toch wel geweldig genoemd worden. Nog niet bekend met Glendronach? Dan moet je er zeker eens één proberen. Een goede fles om in je kast te hebben.

 

Springbank

Minder bekend bij het grote publiek is de whiskyregio Campbeltown. Hier zijn enkele distilleerderijen actief waaronder Springbank. Hier worden whisky’s gemaakt met een aards karakter. Een herkenbare smaak. De Springbank 10 is een mooie whisky om aan het begin van een line-up te zetten. Daarna biedt Springbank een prachtige lijn aan oudere whisky’s. Vrijwel alle whisky’s van Springbank worden gebotteld met een alcoholpercentage van 46%. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, zoals de Glendronach Cask Strength.

 

Lagavulin

Lagavulin bevindt zich op het roemruchte whisky-eiland Islay. De Islay-whisky’s staan bekend als rokerig. Hoewel het bedrijf in handen is van het grote Diageo is daar op het eiland in de distilleerderij weinig van te merken. Traditioneel, sfeervol en de beste whisky’s. Een klassieker die je op zijn minst geproefd moet hebben, eigenlijk hoort hij in je kast te staan, is de Lagavulin 16. Deze is te kopen voor een meer dan redelijke prijs en het is een heerlijke smaakbom.

 

We hopen dat je het ons niet kwalijk neemt dat wij je niet hebben verteld wat dé beste whisky is. Of de beste whiskyproducent. Wij zijn van mening dat dat persoonlijk is en dagen je uit het zelf uit te zoeken!