Japanse Whisky kopen? 3 redenen waarom je dit moet doen!

  • Geplaatst op
Japanse Whisky kopen? 3 redenen waarom je dit moet doen!

Begin jij meer en meer interesse op te wekken naar Japanse whisky? Japanse whisky wordt steeds populairder en dat heeft wel een aantal redenen. Sinds 1923 wordt Japanse whisky geproduceerd en lijkt deze met de tijd de Schotse whisky ook qua kwaliteit te evenaren! Wij van Club Whisky vertellen jou precies waarom ook jij deze whisky moet hebben geproefd. We geven jou 3 redenen waarom je dit moet doen!

1. De smaak van Japanse Whisky

De smaak van Japanse Whisky wordt door velen gezien als mild, zacht en verfijnd. De Schotse whisky’s zijn vaak wat zwaarder en rokeriger. Een Japanse whisky is voor een gemiddeld tot weinig whisky drinker een ideale keuze. De zachtheid van de Japanse whisky kent zijn oorsprong door de zorgvuldige rijping in vaten van Japans eiken. Deze worden ook wel Mizunara genoemd.

 

De oorsprong van Japanse whisky komt uit Schotland. Masataka Taketsuru vertrekt in het jaar 1918 naar Schotland om alles te leren. Een aantal jaar later keert hij terug naar Japan en begon zijn opgedane ideeën uit te werken.

 

2. De populariteit van Japanse Whisky

Mede door de milde, zachte, verfijnde smaak wint Japanse whisky steeds meer aan populariteit. De mensen die van Japanse whisky kunnen genieten verspreiden hun ervaringen onder vrienden en familie. In Japan zijn ze er zó gek op dat er meer whisky wordt genuttigd dan in Schotland. Daarnaast wordt er meer malt-whisky gemaakt dan in de Verenigde Staten van Amerika. Japanse whisky is in Japan dan ook bijna overal te krijgen. Japan staat bekend om zijn automaten op straat, en je raadt het al, ook daar is whisky te koop. Op dit moment is zo’n 5% van de totale whiskyverkoop in de wereld afkomstig uit Japan

 

3. Japanse Whisky winnen prijzen

In 2015 is de Japanse Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 verkozen tot beste whisky van de wereld. Hiermee versloeg deze whisky alle deelnemende Schotse deelnemers. Deze whisky was vervolgens direct uitverkocht. Shinji Fuyuko, bedenker van de whisky, is een man van details. Hij reist hoogstpersoonlijk naar Spanje om zelfs de eiken voor het whiskyvat te kiezen. Alles voor de perfecte whisky. Het ziet er dus naar uit dat de Japanse whisky’s de Schotse whisky’s aan het inhalen zijn qua kwaliteit.


Enkele voorbeelden van goede Japanse Whisky distilleerderijen

Een aantal voorbeelden van distilleerderijen zijn:

 

• Fuji Gotemba; deze destilleerderij ligt aan de voet van de berg Fuji.

• Karuizawa; dit is de kleinste destilleerderij van het land.

• Yamazaki; de oudste destilleerderij van Japan en winnaar van ‘beste whisky’ in 2015.

• Yoichi; dit is de enige distilleerderij gevestigd op het eiland Hokkaido.

• Chichibu; deze distilleerderij ligt op slechts twee uur rijde van de hoofdstad Tokio.