Hoeveel whisky distilleerderijen zijn er in Schotland?

Hoeveel whisky distilleerderijen zijn er in Schotland?

Nergens ter wereld wordt zoveel whisky gemaakt als in Schotland? Om het enorme aantal flessen whisky te kunnen produceren waarmee wereldwijd aan de vraag naar whisky wordt voldaan, zijn veel distilleerderijen nodig. Hoeveel whisky distilleerderijen zijn er in Schotland? Dit zijn er ongeveer 128. Zo nu en dan sluit of opent er een nieuwe distilleerderij.

Niet alleen wordt in Schotland meer whisky geproduceerd dan waar dan ook. Nergens op aarde zijn de distilleerderijen zo geconcentreerd als in Schotland.

 

Vele liefhebbers kiezen steevast voor single malt whisky. Toch is het zo dat het grootste deel van de totale whiskyproductie in Schotland gebruikt wordt om Blended Schotse Whisky van te maken.

 

Wist je dat er in Schotland ongeveer 20 miljoen vaten whisky liggen opgeslagen in warehouses?

 

Ook in andere landen wordt whisky gedistilleerd

Schotland staat zo’n beetje synoniem voor whisky, maar ook in andere landen wordt whisky gedistilleerd. Die zeker ook van goede kwaliteit zijn. Landen als de Verenigde Staten, Ierland en Japan hebben ook een inmiddels lange historie in de productie van whisky. In de 21e eeuw zijn zelfs in Engeland en Wales weer distilleerderijen actief. Ook landen als Zuid-Afrika, Australië, Taiwan, Spanje, Zweden en India hebben nu distilleerderijen. Zelfs in ons eigen land staan distilleerderijen zoals bijvoorbeeld Millstone.

 

Whisky afkomstig uit andere landen mag niet altijd whisky genoemd worden. Vaak wordt het geschreven met een ‘e’, dus whiskey. Lees meer over de schrijfwijze van whisky en wanneer het whisky of whiskey is.

 

De manier waarop whisky wordt gedistilleerd, bewaard en de smaak van het eindproduct kunnen per land enorm verschillen.