Hoe herken je een goede whisky?

  • Geplaatst op
Hoe herken je een goede whisky?

Als beginnende whiskydrinker heb jij nog geen eigen smaak kunnen ontwikkelen. Dat komt vanzelf wanneer je meer whisky gaat proeven. Je weet logischerwijs het verschil tussen een goede of minder goede whisky nog niet.

Wellicht weet je wel al meer over het proces van hoe whisky tot stand komt en misschien heb je ons artikel over de beste whisky producenten al gelezen. In dit artikel vertellen we jou graag meer over hoe je een goede whisky herkent zodat jij direct de nieuwe kennis kan toepassen in de praktijk. Wat wordt jouw eerstvolgende whisky?

 

Maak kennis met de verschillende whisky soorten

Misschien proef je het verschil nu nog niet. Maar als je enige ervaring hebt opgedaan zul je het met ons eens zijn. Den blended whisky kun je moeilijk vergelijken met een single malt whisky. Als je deze vergelijking wel maakt dan doe je dit aan de hand van je eigen smaak. Dit betekent niet dat de whisky waar jouw voorkeur naar uitgaat ook direct de beste whisky is. Daarom is stap één voor het herkennen van een goede whisky het ontdekken van de verschillende soorten whisky en hier zelf bepaalde eigenschappen aan koppelen. Je kunt nu voor jezelf vaststellen waar jouw voorkeur naar uitgaat.

 

Met welke ingrediënten wordt een goede whisky gemaakt?

Iedere whisky heeft dezelfde basis van water, gerst en gist, maar toch zijn er vele uitvoeringen. Bepalend voor de smaak van de whisky zijn naast de basis-ingrediënten ook onder meer het vat, of de vaten, waar de whisky in heeft gelegen, de leeftijd van de whisky en het klimaat van het land waar de whisky is geproduceerd en opgeslagen. Er zijn meer aspecten, zo kan de gerst gedroogd worden met turf, wat een rokerige smaak geeft. Welke combinatie jij lekker vindt is wederom een kwestie van smaak. Het ligt dus absoluut aan de distilleerderij en zijn voorkeur voor de smaak. Een distilleerderij brengt nooit een “slechte” whisky op de markt. Echter kan het bij hoge uitzondering gebeuren dat er een onzichtbare fout heeft plaatsgevonden in het productieproces. Dan zou het voorkomen dat de distilleerderij een “mislukte” whisky op de markt brengt.

 

Een goede whisky is een kwestie van smaak

Hoe herken je een goede whisky? Een jarenlange discussie waar niemand een antwoord op zou kunnen geven. Net zoals de discussie of je de whisky drinkt met ijs of zonder ijs. Wat jij een goede whisky vindt is afhankelijk van jouw smaak, jouw voorkeuren en jouw ervaringen als whiskydrinker. Of je nu een zachte whisky drinkt met 43% alcohol of een rokerige whisky met 60% alcohol, whisky blijft whisky. De volgende whisky’s kun je rekenen onder de zachte whisky’s:

 

 

Ben je liefhebber van de rokerige whisky’s dan zijn de volgende whisky’s absoluut een aanrader:

 

 

Jouw favoriete whisky kopen?

Heb jij zin gekregen in een glas goede whisky? Bekijk dan ons ruime assortiment aan goede en hoogwaardige whisky’s.

 

Wil jij op de hoogte blijven van onze mooie aanbiedingen en soorten whisky’s? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang €5,00 korting op jouw eerste bestelling!

 

Sláinte!